Vigdis Giltun (FrP): Målet i eldreplanen var 25 pst. dekning av sykehjemsplasser/omsorgsboliger med heldøgnspleie/omsorg. Målet er langt fra nådd, og i dag rapporterer kommunene inn omsorgsboliger uten heldøgnsbemanning til statistikken. Dette gir et galt inntrykk, da mange av beboerne kun mottar vanlig tjeneste fra åpen omsorg. Det er viktig at kravet om heldøgnsbemanning opprettholdes for de omsorgsboligene som tas med i denne statistikken.
Vil statsråden endre rapporteringsrutinene slik at den opprinnelige måloppnåelsen synliggjøres?
Begrunnelse
I dag ser dessverre mange kommuner at de ikke har oppfylt målet i eldreplanen om 25 pst. dekning av sykehjemsplasser eller omsorgsboliger med heldøgnspleie og omsorg. Intensjonen om at de eldre skal få mulighet til å bo i eget hjem så lenge de selv ønsket det er et mål å strekke seg mot, men realiteten er at de fleste eldre ikke har noe eget valg. Veldig mange står på venteliste til å få en tilrettelagt bolig, og veldig mange som har veldig dårlig helsetilstand ønsker en fast sykehjemsplass uten å få det. Det er kommunene som bestemmer om og når det skal tildeles en omsorgsbolig, og det er også kommunen som bestemmer når den pleietrengende skal få en sykehjemsplass. Terskelen for å få tildelt omsorgsbolig er veldig høy, og beboerne er ofte helsemessig veldig dårlige. Heldøgnsbemannede omsorgsboliger kan for mange være et godt alternativ til sykehjem, men det har vist seg at kommunene, for å spare penger i stor grad velger å ikke ha døgnbemanning. Det vil med andre ord si at mange som i dag bor i en omsorgsbolig mottar nøyaktig samme hjelpen som om de bodde i en annen bolig. Det var ikke meningen den gangen eldreplanen ble laget at ubemannede boliger skulle regnes med blant de 25 pst., og det gir et galt bilde av kvaliteten og effektiviteten på tjenestene. Når en kommune melder om 23,5 pst. dekningsgrad for institusjon og (bemannet)omsorgsbolig for eldre over 80 år, ser det ut til at de snart har nådd målet. Realiteten i dette tilfelle er at kun er ca. 16 pst. av dekningsgraden som er bemannede sykehjemsplasser/omsorgsboliger, og det mangler 9 pst. og ikke 1,5 pst. før målet er nådd. Resten av boligene har ikke døgnbemanning selv om beboerne er sterkt pleietrengende.
Når man måler hvordan effektiviteten av omsorgstjenesten i denne kommunen er kan man også bli lurt av statistikken. Det ser ut som om de ivaretar ca. 3 500 innbyggere over 80 år med en dekningsgrad på sykehjemsplasser og bemannede omsorgsboliger på 23,5 pst., i tillegg til den bemanningen de bruker i åpen omsorg. Realiteten er at denne kommunen har ca. 16 pst. dekningsgrad med døgnbemanning i tillegg til de ressursene de bruker i åpen omsorg. Dette forklarer kommunen med at de har lov å ta med ubemannede boliger i denne statistikken hvis kommunen kan tilby pleietjenester hele døgnet. Det må høre til unntakene at en kommune ikke har døgnbemannet åpen omsorg, hvis det i det hele tatt finnes, så dette høres underlig ut. Det er viktig at statistikkene gir et nyansert og riktig bilde av kvaliteten på eldreomsorgen, og at dårlig måloppnåelse ikke usynliggjøres slik dagens rapporteringsrutiner legger opp til.