Harald T. Nesvik (FrP): Dagens utforming av fagprøven for spesialistleger som kommer utenfor EØS-området medfører at strykprosenten er svært høy. Som en følge av dette har det norske helsevesenet en stor ubenyttet ressurs. Fagprøven skal være en kvalitetssikring som sørger for at spesialistleger i Norge har god spisskompetanse, og ikke generell legekompetanse.
Vil statsråden sørge for at autorisasjonsprosedyren for spesialistleger som kommer fra land utenfor EØS-området, blir forenklet?
Begrunnelse
Forenklingsutvalgets rapport av 19. juni 2003 konkluderer med at prosedyrene i forhold til autorisasjon av spesialistleger som kommer utenfor EØS-området bør endres, slik at disse legene slipper å ta fagprøven. Kvalitetssikringen vil ifølge utvalget bli like god, om ikke bedre ivaretatt gjennom forpraksis og de nødvendige attester. Vi har vært i kontakt med overlege i anestesi på Det Norske Radiumhospital, Zorica Mitic, som kan bekrefte at dagens prosedyrer ikke er tilfredsstillende for denne gruppen. Problemstillingen ble ytterligere understreket i en artikkel i Aftenposen 24. januar 2006, hvor utenlandske leger går sterkt ut mot dagens fagprøve. Det vises til at det mangler pensum for fagprøven, samt at fasiten ikke er korrekt. Flere utenlandske leger vi har vært i kontakt med stiller spørsmålstegn vedrørende hvorvidt resultatet på fagprøven er beskrivende i forhold til den spisskompetansen de besitter på sitt fagområde. Vi har fått høre at det er om lag 100 spesialistleger som kommer fra land utenfor EØS-området som befinner seg i Norge i dag. Dette er en stor ressurskilde som det norske helsevesenet kan benytte seg av.