Jon Lilletun (KrF): Vil utenriksministeren arbeide for at menneskerettighetsdialogen med Cuba som ble suspendert av cubanske myndigheter i 2000, gjenopptas, hvordan vil utenriksministeren sikre støtten til opposisjonelle på Cuba, og hvordan vil utenriksministeren sikre et sterkt internasjonalt fokus på de fundamentale menneskerettighetsbruddene som finner sted på Cuba?
Begrunnelse
Utenriksministeren har varslet en omlegging av norsk Cuba-politikk hvor man ønsker en tettere dialog med cubanske myndigheter. Dette har også ført til at man ikke lenger vil invitere opposisjonelle til 17. mai-feiringen. Menneskerettighetssituasjonen på Cuba er ikke endret. Det er fortsatt brudd på sentrale sivile og politiske rettigheter som ytringsfrihet, forsamlingsfrihet og politiske friheter. Makteliten på Cuba har ikke vist noen reformvilje, til tross for sterk internasjonal fordømmelse av blant annet arrestasjoner av opposisjonelle. Norge har i FN tatt avstand fra menneskerettighetsbruddene og mangelen på demokrati på Cuba.
Derfor må en omlegging av norsk politikk overfor Cuba begrunnes med et arbeid for å sikre fundamentale menneskerettigheter og gjennom dialog bidra til demokratiske reformer på Cuba. Et mål med norsk Cuba-politikk må være at menneskerettighetsdialogen som ble suspendert fra cubansk side etter at Norge stemte for en kritisk resolusjon i FNs menneskerettighetskommisjon i 2000, gjenopptas.
For å sikre at dialogen med de cubanske myndighetene skal bidra til reform er det viktig at den inneholder en helhetlig tilnærming til menneskerettighetsproblematikken og demokrati.
Selv om ikke dissidentene nå lenger inviteres på nasjonaldagsfeiring, er disse sentrale aktører i å bidra til en fredelig overgang til demokrati på Cuba. Varela-prosjektet og Nasjonal dialogarbeidet som ledes av Oswaldo Paya er viktige virkemidler i å skape et demokratisk Cuba. Å fortsette å støtte opposisjonelle på Cuba er kanskje et av Norges viktigste virkemiddel til å støtte bestrebelsene på å fremme demokratiske reformer på Cuba.