Vigdis Giltun (FrP): Som de første og eneste i landet har Helse Vest i Bergen opprettet et eget akutteam som rykker ut og tar seg av psykiatriske oppdrag til alle døgnets tider. Dermed fritas politiet for oppgaver de ikke er kvalifisert for, og pasientene får en mer profesjonell oppfølging. Politiet er alvorlig bekymret for de stadig hyppigere psykiatriutrykningene de må foreta.
Vil statsråden påvirke til at det opprettes akutteam innenfor alle helseforetakene etter modell av det de nå har opprettet i Bergen?
Begrunnelse
I Fredrikstad Blad 1. februar 2006 beskriver avisen det økende problemet med at psykiatriske pasienter nå i økende grad må følges opp av politiet. Dette dreier seg om personer i psykisk ubalanse, ofte kombinert med rusproblem, som ikke får hjelp eller stikker av fra helsevesenet. Tall fra 2005 viser at østfoldpolitiet i gjennomsnitt må rykke ut på to oppdrag daglig som går under kategorien psykiatri/sykdom. Totalt ble det loggført 735 slike utrykninger ved østfoldpolitiets operasjonssentral i 2005. Statistikken røper også at Fredrikstad er den delen av fylket hvor problemet er desidert størst. Her var det 285 rene psykiatrioppdrag i fjor. I tillegg kommer de oppdragene politiet har når det gjelder søk etter pasienter, og stadig oftere må politiet lete i time- og dagevis etter pasienter som stikker av fra psykiatridivisjonen på Veum. Det er et samfunnsproblem hvis politiets knappe ressurser brukes til oppgaver andre burde tatt ansvaret for, og at de som følge av dette må forsømme andre viktige politioppgaver. Politiet har ikke den nødvendige kompetansen til å håndtere alvorlige psykiatripasienter, noe som kan føre til uheldige og farlige situasjoner. Det er helsepersonell som har kompetansen til å håndtere disse situasjonene korrekt og foreta de riktige vurderingene, og det er helsevesenet som er ansvarlige for at psykiatriske pasienter får nødvendig oppfølging. Et akutteam, med psykiatrisk fagkyndige etter modell av hva Helse Vest har opprettet, bør bli et krav innenfor alle helseforetakene. Politiet vil fortsatt være med på enkelte oppdrag der situasjonen er truende, men kan da kjøre bort idet den samme pasienten er kommet inn i ambulansen. Dette vil sikre en riktigere håndtering og oppfølging av pasientene samtidig som politiet kan frigjøre resurser til andre viktige oppdrag.