André Oktay Dahl (H): Deler statsråden oppfatningen av at de kommunale kontrollutvalgene må sikres en mer selvstendig stilling ved innføring av f.eks. mindretallsrettigheter, samt en vurdering av andre tiltak som kan iverksettes for å gjøre disse til det effektive kontrollorgan de er forutsatt å være?
Begrunnelse
Jeg viser til at departementet i Aftenposten den 6. februar 2006 uttrykker støtte til undertegnedes forslag om at kontrollutvalgene i kommunene bør sikres økt grad av selvstendighet, f.eks. ved at det sikres at 1/3 av medlemmene i utvalget gis initiativrett og mulighet til å iverksette gransking etter mønster av ordning etablert for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Det er gledelig og jeg setter pris på statsrådens imøtekommenhet. Slik jeg ser det, er det i kjølvannet av noen av de sakene vi har sett behov for at det etableres mer effektive kontrollordninger i kommunene. Her spiller et uavhengig kontrollutvalg en viktig rolle. Faren er til stede for at dagens ordning ikke fungerer etter hensikten da den kommunale konsensuskulturen gjør at et aktivt kontrollutvalg undertiden oppfattes som et "problem" og at medlemmene av dette i for stor grad blir oppfattet som de politiske partienes forlengede arm. Jeg har selv opplevd hvordan man som kontrollutvalgsleder nesten bruker mer tid på å være "populær" hos enten fylkesrådmann eller fylkestingets gruppeledere, enn å gjøre det som et reelt uavhengig kontrollutvalg bør gjøre. Dette er heldig situasjoner hvor man f.eks. mener at det er behov for å iverksette gransking av sentrale politikere eller byråkrater i den kommunale administrasjon.
Kommunelovens åpning for at "brysomme" kontrollutvalg kan avsettes uten nærmere begrunnelse er undertegnede blitt gjort kjent med at allerede har funnet sted. Jeg håper at statsråden deler min oppfatning om at kontrollutvalgene må sikres en langt mer reell uavhengig rolle enn i dag og at sak på egnet måte legges frem for Stortinget som ledd i bekjempelsen av uheldige forhold i kommunesektoren.