Ib Thomsen (FrP): Norske feiere har ingen klare retningslinjer til hvordan de skal forholde seg til utette tresjikts elementpiper fra perioden 1969 til 1987, og opplever ofte at de må godkjenne ildsteder tilknyttet piper av tvilsom kvalitet. Statsråden viser til feiervesenets viktige oppgave med å sikre forsvarlig fyring rundt om i de tusen hjem i sitt svar på spørsmål av 31. januar.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre at norske feiere slipper å gå på akkord med sin faglige stolthet og integritet?
Begrunnelse
Det er en stor frustrasjon blant norske feiere over hvordan de skal forholde seg til tresjikts elementskorsteiner fra 1969 til 1987. Feierne opplever ofte at de må godkjenne nye ildsteder som i seg selv oppfyller alle kravene, men som er tilknyttet utette tresjikts elementskorsteiner fra før 1987.
Piper skal i utgangspunktet være tette, fordi utette piper skaper kondens av bek og sot som legger seg som et tykt lag på innsiden av pipen. Disse avleiringene kan være eksplosjonsfarlige, og det er derfor ekstremt viktig at problemet oppdages før det er for sent.
I Norge hadde vi i mange år mye lavere krav til pipetetthet enn de andre nordiske landene. I 1979 ble det foreslått å innføre en ny målemetode for pipetetthet, som allerede da hadde blitt brukt i Danmark, Sverige og Finland i mange år. Leca fremmet en klage på den nye målemetoden, og den nye målemetoden for pipetetthet ble først innført i Norge i 1987. Leca-pipene som hadde blitt produsert fra 1969 til 1987 levde ikke opp til disse nye kravene, og Leca kom derfor med ny modell på markedet.
Første november 2003 kunne vi lese i Dagbladet at feiermester Kjetil Høgetveit fikk livet sitt ødelagt etter at han på begynnelsen av 90-tallet avdekket at alle de 204 pipene på et byggefelt i Akershus var feilmontert. Også andre feiere har møtt veggen etter at de har lagt ned fyringsforbud der de har avdekket feilmonterte Leca-piper. Det er derfor god grunn til å tro at mange feiere fortsatt kvier seg for å ilegge fyringsforbud, og at det er store mørketall når det gjelder feilmonterte Leca-piper.
Dessverre er det slik at norske myndigheter har tvunget norske feiere til å akseptere sprekker i Leca-piper, gjennom at man i 1992 gav AS Norsk Leca en velsignelse fra SINTEF NBL på at mindre sprekker i piperørene ikke er brannfarlig. Leca-pipene er for øvrig de eneste pipene som er godkjent med sprekker.
I "Skorsteinsteknikk og verktøylære" (ISBN 82-492-0001-2), en lærebok for norske feiere, står det faktisk følgende på side 53: "Vi må være forsiktige når vi bruker røyk for å teste utette elementskorsteiner som er godkjent før 1987. Røyken siver ut gjennom disse skorsteinene selv om de er hele, og det er derfor vanskelig å si noe sikkert om tilstanden til skorsteinen ut fra slik testing." I den samme boken kan vi lese at piper skal være så tette som mulig. I utgangspunktet skal altså piper være tette, men man skal altså ikke teste Leca-piper fra før 1987 nettopp fordi de ikke er tette. Forstå det den som kan.