Torbjørn Hansen (H): Hva vil Regjeringen gjøre for å sikre en forsvarlig saksbehandlingstid i Klagenemnda for offentlige anskaffelser, for å sikre en bedre etterlevelse av regelverket for offentlige anskaffelser, og er det aktuelt å innføre overtredelsesgebyr eller andre sanksjonsmuligheter ved brudd på innkjøpsregelverket i offentlig sektor?
Begrunnelse
Dagens Næringsliv meldte 28. februar at behandlingstiden hos Klagenemnda for offentlige anskaffelser er 7 måneder på inngåtte kontrakter, og at næringsdrivende av den grunn oppfatter det som meningsløst å sende inn klage. Oppslaget forteller også at staben i Klagenemnda for offentlige anskaffelser er på fire personer mens antall saker levert inn siden 2003 er 850. Det fremgår også at tre av fire saker har gitt medhold til klager. Antall saker som gis medhold gir lite grunnlag for å anta at klagemengden er uforholdsmessig stor i forhold til antall brudd på regelverket.
Klagenemnda for offentlige anskaffelser er et rådgivende organ og har i dag ingen sanksjonsmidler. Samarbeidsregjeringen hadde i 2005 på høring et forslag om å gi Klagenemnda for offentlige anskaffelser mulighet til å ilegge overtredelsesgebyr ved brudd på regelverket, blant annet etter at Riksrevisjonen hadde avdekket en rekke alvorlige og omfattende brudd på regelverket. Forslaget gikk ut på å gi Klagenemnda for offentlige anskaffelser mulighet til å ilegge et overtredelsesgebyr på inntil 15 pst. av anskaffelsens verdi, noe som må antas å kunne oppmuntre til en bedre etterlevelse av regelverket. Høringsfristen var 6. juli 2005.