Laila Dåvøy (KrF): Ifølge Aftenposten 6. mars 2006 retter FN-organisasjonen, ICNB, i sin årsrapport direkte kritikk mot at Norge har etablert et forsøksprosjekt med sprøyterom. Det hevdes at dette bryter med bestemmelsene i internasjonale kontrollavtaler. ICNB oppfordrer Regjeringen til øyeblikkelig å treffe tiltak for å komme i overensstemmelse med avtalene.
Hvordan vil Regjeringen sørge for at Norge ikke bryter internasjonale forpliktelser etter narkotikakontrollavtalene?
Begrunnelse
Et flertall på Stortinget vedtok en midlertidig lov om prøveordning med lokaler for injeksjon av narkotika i 2004. Det var stor politisk debatt og uenighet om denne loven. Kristelig Folkeparti støttet ikke flertallsvedtaket om en prøveordning med sprøyterom. Kristelig Folkeparti prioriterer å tilby lavterskel helsetilbud og omsorgstiltak som har som hovedmål å redusere skadevirkningene ved rusmisbruk, og som ikke opprettholder rusmisbruk. Vi er imot forsøk med sprøyterom der myndighetene er med på å legalisere bruk av illegale stoffer. Sprøyterom løser ikke utfordringene i ruspolitikken. I komiteens innstillinger (Innst. O. nr. 41 (2004-2005) og Innst. O. nr. 104 (2003-2004)) påpekte Kristelig Folkeparti i samarbeid med Høyre at forslaget ikke ble vurdert opp mot internasjonale avtaler:
"Disse medlemmer mener det er en svakhet at flertallet i sine merknader ikke berører forholdet til internasjonale narkotikakonvensjoner. Etter disse medlemmers syn strider flertallets utvidede sprøyteromsforslag mot FNs narkotikakonvensjoner. Det er bemerkelsesverdig at flertallet foreslår mer liberale ordninger, uten å berøre forholdet til våre internasjonale konvensjonsforpliktelser på narkotikaområdet."