Ingebrigt S. Sørfonn (KrF): Smitta kjøt med den farlege E. coli-bakterien har gjeve fleire tilfelle av alvorleg nyresvikt hjå born. Mattilsynet leiter framleis etter smittekjelda. Dei meiner at det er stor sannsynlighet for at den kjem frå slakteri i Gilde. Ifølgje media vart tonnevis med kjøt, som kan vere smitta, aldri trekt tilbake frå marknaden. Dette skjedde i forståing med Mattilsynet.
Korleis vurderer landbruks- og matministeren Mattilsynet si rolle i denne saka?
Begrunnelse
Fleire born har den siste tida vorte sjuke med alvorleg nyresvikt. Desse er smitta med den farlege E. coli-bakterien. Mattilsynet meiner at kjelda er smitta kjøt frå Gilde.
Ifølgje media har Mattilsynet tillate sal av kjøt som kan vera smitta med den farlege E. coli-bakterien til industrikundar. Gilde og Mattilsynet skal ha vorte samde om dette, med den grunngjeving at når kjøtet vart varmebehandla ville E. coli-bakterien verta drepen. Produkta kunne såleis seljast som ferdig steikt vare.
Det er svært alvorleg dersom Mattilsynet har gitt slike råd. Det kan svekka både tilliten til Mattilsynet, og det kan gjera noko med tryggheten for at den maten som vert omsett trygt kan etast, utan frykt for at den er smitteinfisert.
Her må omsynet til folkehelsa gå føre økonomiske omsyn i næringa. Folk må kjenna seg sikre på at maten er trygg.
I tillegg kjem det faktum at smittekjelda enno ikkje er funnen. I denne situasjonen må restriksjonane vera svært strenge, og søket etter smittekjelda må utførast i stor bredde.