Morten Høglund (FrP): En norsk familie som eier en eiendom i Alfaz del Pi i Spania har siden 2004 opplevd det mareritt at deres hus har blitt okkupert av en annen norsk familie, etter et leieforhold. På grunn av det spanske lovverket har det ikke lyktes familien å få tilbake sin egen eiendom fra leietakerne.
På hvilken måte assisterer norsk utenrikstjeneste i Spania denne familien og på hvilken måte jobber man mot spanske myndigheter for å få endret lov og praksis slik at utleiere av fast eiendom ikke skal få slike skrekkopplevelser?
Begrunnelse
Den norske familien har ikke lyktes i å få tilbake sin eiendom som de leide ut i en 10 måneders periode i 2003-2004. Leietakerne har lyktes i å nærmest okkupere eiendommen mot eiers vilje. Spansk lovgivning har vært medvirkende til at slikt kunne skje. De som studerer saken vil raskt se at måten dette skjer på går veldig i favør av leietaker og at utleier har få rettigheter. En prosess i rettssystemet som for øvrig er igangsatt tar også uforholdsmessig med tid. Og i mellomtiden er eiendommen utilgjengelig for eier. Eier tok seg inn på egen eiendom 28. februar i år. Det resulterte i at politi stormet huset og på en svært brutal måte tok med seg huseier. Måten politiet håndterte denne aksjonen på bør være grunnlag for egen protest mot spanske myndigheter.
Mange nordmenn eier eiendom i Spania og utleie til nordmenn og andre er vanlig. Selv om denne situasjonen er relativt enestående så kan også andre havne i samme situasjon med mindre Spania retter opp mangler i lovverket. Det bør derfor være i Norges interesse at man jobber mot spanske myndigheter for å finne frem til et lovverk som ivaretar på en god måte både utleier og leietaker.