Gunnar Gundersen (H): Trosfriheten synes fortsatt å være sterkt begrenset i Afghanistan. En konvertitt fra Islam til kristendom ble nylig arrestert for dette og risikerte dødsstraff. Nå er han løslatt etter internasjonalt press. Slike tilstander er uakseptable i et land som mottar svært omfattende norsk og alliert assistanse.
I hvilken grad benyttes norsk innflytelse og tilstedeværelse i landet til å ta opp menneskerettigheter generelt, og hva har utenriksministeren foretatt seg i denne konkrete saken?
Begrunnelse
Trosfrihet og ytringsfrihet er sentrale norske verdier. De må derfor også prege norsk utenrikspolitikk. Karikatur-saken har vist et større behov for å forklare norske verdier og standpunkter i andre land enn tidligere antatt.
En stabilisering og gjenoppbygging av Afghanistan vil ikke være oppnådd uten at bl.a. trosfrihet, ytringsfrihet og kvinners rettigheter blir behørig sikret og respektert. Etter mange års talibanstyre er det behov for en omfattende arbeid for menneskerettigheter i landet. Dette har vi sett en rekke eksempler på etter landets frigjøring i 2001, ikke minst i denne konkrete saken.
Konvertitt-sakens utfall viser at et internasjonalt engasjement har en effekt i Afghanistan. Samtidig har den dessverre bidratt til å fremstille Afghanistan i et dårlig lys internasjonalt, noe landet ikke er tjent med.
Få land, om noen, mottar mer støtte fra Norge enn Afghanistan. Det forplikter begge parter: Den omfattende norske tilstedeværelsen gir Norge betydelig muligheter i dette landet.
Norge har derfor en moralsk plikt til å gjøre alt vi kan for å styrke tros- og ytringsfriheten i dette viktige mottakerlandet; dette vil kunne bidra til stabilisering av samfunnet, samt bidra til å forhindre at ytterliggående islamistiske krefter noen gang får makten tilbake.
Samtidig har afghanske myndigheter det overordnete ansvar for å beskytte egen befolkning mot overgrep. Denne saken endte nesten med et tragisk utfall, og viser derfor et klart behov for handling.