Torbjørn Hansen (H): Sterk kronekurs kan være ødeleggende for viktige norske fiskeindustriarbeidsplasser. Den siste tiden har den norske kronen styrket seg kraftig mot våre viktigste handelspartneres valutaer, og dette er, ifølge Fiskeri- og havbruksnæringens Landsforening (NTB-melding 30. mai), en trussel mot norsk fiskeindustri.
Hva gjør Regjeringen for å sikre lønnsomheten i fiskeindustrien, og vil det bli iverksatt spesielle tiltak med tanke på den sterke norske kronekursen?
Begrunnelse
Norsk sjømatnæring er i all hovedsak en eksportnæring som er avhengig av en stabil og ikke for sterk norsk valuta i forhold til våre handelspartneres. En lønnsomhetsanalyse utført av Fiskeriforskning som ble presentert 24. januar 2006 viser at lønnsomheten i norsk fiskeindustri var på sitt høyeste nivå siden 1998. Spesielt ble det fremhevet en markert fremgang i deler av hvitfiskindustrien.
I Finansavisen 30. mai 2006 er det referert et NTB-oppslag der administrerende direktør Geir Andreassen i Fiskeri- og havbruksnæringens Landsforening (FHL) mener den høye kronekursen er en trussel mot norsk fiskeindustri. Det er spesielt hvitfisknæringen som er utsatt. Ifølge det samme oppslaget har den norske kronen styrket seg med 20 pst. mot islandske kroner, 10,4 pst. i forhold til USD og i forhold til chilenske pesos med 9,2 pst. Vi vet at Island og Chile er av våre sterkeste konkurrenter innen sjømateksport, og da er dette særlig skadelig for denne delen av eksportindustrien.
Norsk sjømatnæring har vært igjennom tøffe tiden de siste årene, men har komme seg igjennom og opplevde for første gang på lang tid bedring i marginene.
Dette står nå i fare og det kan se vanskelig ut fremover om det ikke tas grep for å sikre lønnsomheten til sjømatnæringen. Dette er en næring som sysselsette mange mennesker i distriktene, og flere er hjørnesteinsbedrifter der svekket lønnsomhet kan få store følger for små sårbare lokalsamfunn langs norskekysten.