Berit Brørby (A): Hva vil statsråden gjøre for at ménièrerammede får bedre tilgjengelighet til medisinen Betaserc, og vil statsråden gjøre de nødvendige endringer slik at ménièrerammede fremdeles kan søke refusjon for de høye utgiftene de har ved bruk av den nødvendige medisinen?
Begrunnelse
Det finnes 40 000 personer i Norge med sykdommen Ménière. En kartlegging gjort av Rikshospitalet og Hørselshemmedes Landsforbund viser at 1/3 av alle ménièrerammede blir uføretrygdet. Likevel har mange god hjelp av legemidlet Betaserc, som dessverre både er vanskelig tilgjengelig og dyrt.
I mai 2005 sendte jeg en interpellasjon til helse- og omsorgsminister Gabrielsen med spørsmål om statsråden kunne sette i verk tiltak for å bedre situasjonen og hverdagen for pasienter med sykdommen Ménière. Jeg etterspurte økt kompetanse på Ménière, standardisert og godt behandlings- og rehabiliteringstilbud, samt enklere tilgang til og billigere medisiner - spesielt legemidlet Betaserc.
Gabrielsen sier i interpellasjonssvaret at Betaserc ikke har hatt markedsføringstillatelse i Norge. Han sier videre: "Årsaken er at produsenten av preparatet ikke har søkt om å få slik tillatelse. Preparatet har imidlertid markedsføringstillatelse i Danmark, og ved forespørsel i norske apotek kan legemidlet importeres derfra. Produsenten har imidlertid nå søkt om slik markedsføringstillatelse." Produsenten opplyser at de søkte om markedsføringstillatelse i oktober 2003, men at de ennå ikke har fått svar fra Statens legemiddelverk.
Muligheten pasientene hadde til å søke refusjon etter § 2 i blåreseptordningen ble av Gabrielsen trukket fram som positiv.
Den gir lavere pris på blant annet legemidlet Betaserc, som er til stor hjelp for mange.
Betaserc er imidlertid nå i ettertid fjernet fra listen § 2 - sjeldne sykdommer. Dette fører til at brukerne må betale full pris for et dyrt, men nødvendig legemiddel, og tilgjengeligheten til Betaserc har med dette bare blitt dårligere.