Laila Dåvøy (KrF): 10 år etter vedtaket om integrering av funksjonshemmede i norsk idrett, konkluderer en rapport fra Norges Idrettshøgskole med at det er langt igjen til målet. Rapporten er særlig kritisk til at antall integreringskonsulenter er kraftig redusert i løpet av tiårsperioden. 25 særforbund har nå overtatt ansvaret for funksjonshemmede idrettsutøvere.
Hvordan vil statsråden bidra til at det blir flere integreringskonsulenter slik at funksjonshemmede kan få et godt idrettstilbud?
Begrunnelse
I forkant av integreringsprosessen var mange innen handikapidretten bekymret for at integrering i idrettens særforbund bare ville gagne de "sprekeste", mens de med mer omfattende funksjonsnedsettelser ville få et dårligere tilbud. Derfor ble det blant annet lagt føringer om at særforbundene skulle gi et tilbud til alle. 10 år etter konkluderer rapporten med at Norges Idrettsforbund og Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund ikke har klart å lage strategier for hvordan personer med stort assistansebehov skal få et tilbud etter at Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund forsvinner i 2007.
Det mest alvorlige er at antall integreringskonsulenter har blitt kraftig redusert. En av forutsetningene for integreringsprosessen var at det skulle bygges opp et landsdekkende korps av faglig kompetente idrettsveiledere som skulle være bindeledd mellom lokale, regionale og sentrale ledd. Nedbyggingen av antall integreringskonsulenter har vært svært skadelig for integreringsprosessen og for samarbeidet med kommunene.
Det er dessuten viktig med en klarere oppgave- og ansvarsfordeling mellom idretten og det offentlige. Flere av særforbundene har påpekt dette, blant annet Norges Svømmeforbund. Norges Skiforbund forsøker nå å etablere et mer formelt samarbeid med funksjonshemmedes organisasjoner for å nå ut til flere funksjonshemmede med informasjon om hva de kan tilby.