Svein Flåtten (H): Personer som etter inngåelse av IPA-avtale har fått forverret sin helse er etter Regjeringens fjerning av skattestimulansen til privat pensjonssparing fanget i en felle, det er ikke lønnsomt å fortsette IPA-sparing på de dårligere vilkårene, men samtidig er forsikringsselskapene ikke løsningsorienterte siden de er tjent med at kunder som har blitt syke siden kontraktsinngåelse, avslutter kundeforholdet.
Er Regjeringen opptatt av problemstillingen, og hva vil den i så fall gjøre?
Begrunnelse
Finansavisen 30. august presenterer med et konkret eksempel den vanskelige situasjonen som Regjeringens fjerning av skattestimulansen i IPA-sparing har skapt for mange personer som sparer til egen pensjon. Den omtalte personen får meromkostninger på opp til 500 000 kr, og det kun i perioden frem til 48-åringen blir pensjonist.
Regjeringens fjerning ved behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 2006 av skattestimulansen i privat pensjonssparing, det tredje benet i det norske pensjonssystemet, skjedde uten grundig faglig utredning og uten overgangsordninger. Dette har skapt problemer for mange personer, spesielt for personer som har dårlig helse eller stiller svakt. Personer som har blitt syke siden kundeforholdet til forsikringsselskapet startet, er et eksempel på dette. En annen gruppe som også har fått klart dårligere økonomi, er uføretrygdede som har fått utbetalt millionerstatninger. Disse har normalt plassert størstedelen av erstatningsbeløpet i livrenteavtaler, som sikrer en jevn inntekt over livet. Fjerningen av skattestimulansen i den private pensjonssparingen har i enkelte tilfeller kuttet den årlige inntekten for slike uføretrygdede med om lag en tredjedel.