Elisabeth Vik Aspaker (H): Porsanger og Kautokeino kommuner henvendte seg i mai d.å. til tre departementer, bl.a. Justis, og ba om faglig bistand for å kunne ivareta en rekke ofre, deres pårørende og andre i lokalsamfunnet som trenger hjelp i kjølvannet av omfattende overgrepssaker. Departementene er positive til henvendelsen, men avviser forslaget om et nasjonalt ressursteam. Det vises bl.a. til tiltak som ennå ikke er etablert.
Hva vil justisministeren gjøre for å forsikre seg om at de to kommunene faktisk får den bistanden de nå trenger?
Begrunnelse
Porsanger og Kautokeino kommuner har begge opplevd den alvorlige krisen det er for en liten kommune når det avdekkes svært omfattende overgrepssaker. I begge kommuner overgår antall hjelpetrengende personer langt det kommuner av denne størrelse har et faglig apparat til å kunne takle. Dette er bakgrunnen for at de to ordførerne i en for dem ekstremsituasjon henvender seg til statlige myndigheter for å be om statlig bistand på vegne av de mange som har behov for oppfølging for å få bearbeidet traumatiske opplevelser og komme videre.
Henvendelsen viser at ordførerne tar ansvar. Begge overgrepssakene er vel kjent fra riksmedia og har sjokkert hele det norske folk. Jeg er derfor overrasket over hvor generelle og lite imøtekommende svar de to kommunene har fått, noe som kan tyde på at departementene ikke har tatt innover seg den svært vanskelige situasjonen de to kommunene befinner seg i. I begge svarbrevene henvises det bl.a. til tiltak som ennå ikke er etablert og som i praksis derfor ikke kan være til hjelp for kommunene. Det er derfor grunn til å etterlyse mer konkret hva de tre departementene kan bidra med for å avhjelpe den akutte situasjonen.
Høyre støtter forslaget om et nasjonalt kriseteam som kan bistå kommuner som opplever slike alvorlige overgrepssaker som i Porsanger og Kautokeino. Det må være en nasjonal oppgave å sikre at barn og unge som opplever alvorlige overgrep, får samme profesjonelle oppfølging uavhengig av hvor de bor og om kommunen er liten eller stor. Små kommuner som i utgangspunktet ikke selv har forutsetninger for å mestre et hjelpebehov av slikt omfang, må kunne ha trygghet for at de skal kunne stille opp for sine innbyggere med nødvendig faglig støtte når situasjonen tilsier det. På bakgrunn av dette vil Høyre be justisministeren, barne- og likestillingsministeren og helse- og omsorgsministeren revurdere denne saken og komme til Stortinget med forslaget om etablering av et nasjonalt kriseteam slik de to finnmarksordførerne har foreslått.