Anne Margrethe Larsen (V): Atomvåpentesten 9. oktober 2006 er et stort skritt i gal retning for Nord-Korea og for hele verden. I 1996 avga Den internasjonale domstolen i Haag en enstemmig erklæring om at det i henhold til folkeretten er plikt til full atomvåpennedrustning under effektiv internasjonal kontroll. Internasjonale reaksjoner på testen i Nord-Korea er et varsel til alle aspirerende atomstater om farene forbundet med å bli en atommakt. Frivillige organisasjoner i Norge og flere andre land har startet kampanjer for en atomvåpenkonvensjon på linje med konvensjonene mot andre masseødeleggelsesvåpen. Saken støttes også av The Weapons of Mass Destruction Commission 2006 (Blix-kommisjonen).
Hva kan Norge bidra med for å sette arbeidet med en konvensjon mot atomvåpen på dagsordenen i FN og andre internasjonale fora?
Begrunnelse
Atomvåpentesten 9. oktober 2006 i Nord-Korea og Iran, som trolig forsøker å skaffe seg atomvåpen, har brakt atomnedrustning langt opp på den internasjonale dagsordenen. Dette skjer samtidig med at Ikke-spredningsavtalen er i ferd med å svekkes betydelig. De fem atomvåpenmaktene som er tilsluttet avtalen, moderniserer nå sine atomvåpen. Nord-Korea har trukket seg fra avtalen og har utviklet atomvåpen. Atomvåpenmaktene India, Pakistan og Israel har nektet å slutte seg til. USA har inngått en bilateral atomsamarbeidsavtale med India som bryter med avtalen.
Faren for at atomvåpen kan bli brukt, med hensikt eller ved uhell, er reell. Midt-Østen og Nordøst-Asia er eksempler på konfliktområder der atomvåpen kan komme til anvendelse. Det eksisterer fortsatt ca. 30 000 atomvåpen og flere tusen av disse er i alarmberedskap. Enkelte atomvåpenmakter har skjerpet sine strategier og åpner for forkjøpsangrep med atomvåpen. Sist ut i så måte er Frankrike. Atomvåpenstatene forsvarer sin maktposisjon med at bare de og ingen andre har lov til å ha atomvåpen. Faren forbundet med en slik linje er i dag innlysende. Så lenge noen har atomvåpen, prøver andre å skaffe seg slike.
I et internasjonalt klima preget av fortsatt rivalisering og manglende tillit får terrorister økte muligheter til å anskaffe seg atomvåpen.