Gunnar Gundersen (H): I diskusjonen omkring statsbudsjettet blir modellene som brukes for å framskrive økonomien svært sentrale.
I hvilken grad blir modellene brukt, og mener finansministeren at de beregningsmodellene som Finansdepartementet bruker tar hensyn til dynamiske effekter i økonomien?
Begrunnelse
Eksempler på dette kan være endringer i f.eks. struktur på skattesystemet og skattenivå.
Det er uhyre komplisert å framskrive utvikling av et lands økonomi. Modellene er ikke virkeligheten, men den beste etterligningen vi har. Det er like klart at det er effekter og hendelser som modeller ikke makter å ta hensyn til. I altfor stor grad ser man på modellenes svar som en ubestridt fasit. Det er nok eksempler på at det ikke er tilfellet. Det er mange forhold både internasjonalt og nasjonalt som det umulig kan tas hensyn til.
Det er derimot av interesse å se på i hvilken grad modellenes forutsetninger tar hensyn til effekter som er mer forutsigbare. Skattevedtak er et eksempel på denne type vedtak. Dynamikken i økonomien er stor, og erfaringer fra mange land og ikke minst fra Norge i forrige periode, viser at skattepolitikk har en dynamisk virkning i økonomien som det er viktig å få grep om virkningene av.
Dersom modellene som brukes ikke gjenspeiler denne dynamikken i tilstrekkelig grad, vil en stå i fare for å få konklusjoner som dras i retning av høyere skattenivå enn det som er optimalt.
Modellene er svært sentrale og viktige arbeidsverktøy. Men er det effekter og sider ved modellene som skaper systematiske skjevheter, bør disse diskuteres. Det er derfor interessant å høre i hvilken grad finansministeren mener at modellene tar de nødvendige hensyn.