Jørund Rytman (FrP): Det har i Drammen kommune de siste månedene vært usikkerhet om hvem som egentlig kan tillate skjenking av alkohol. Bakgrunnen er at det tydeligvis hersker stor forvirring om hvem som har den suverene makt til å tillate en arrangør å arrangere en konsert med skjenketilbud til hvilke tider og til hvilken aldersgrense.
Mener statsråden at politiet kan overprøve de folkevalgtes ønsker om å ha konsert eller utested med skjenketilbud til myndige personer, og er det i så fall pga. politiet har for få ressurser?
Begrunnelse
Nattklubben XL ved Real Deal AS søkte august 2006 om tillatelse til å arrangere konsert i Drammenshallen. Beregnet til ca. 4 000 gjester. Hovedartisten var verdensberømte "DJ Tiësto", som bl.a. er kåret til verdens beste DJ. Arrangøren søkte kommunen og politiet om å arrangere dette frem til vanlig stengetid som er i Drammen (kl. 03.30). Arrangør tilbød seg å ha 40 ordensvakter, og betale for 4 uniformerte politibetjenter. Videre å kalle inn ytterligere 10 ordensvakter, hvis det ble behov for det. Det var da med undring å registrere at politiet i Drammen mente dette ikke kunne arrangeres for myndige personer på 18 år, og at den nedre aldersgrensen måtte være 20 år. Videre satte politiet krav om at arrangementet måtte avsluttes kl. 02.00, og at skjenking måtte sluttes kl. 01.30. Da måtte arrangøren bekoste politivakthold med 4 tjenestemenn, i tillegg til 20 sivile ordensvakter. Formannskapet i Drammen gav grønt lys til at arrangøren kunne ha 18-årsgrense.
Administrasjonen i Drammen kommune prøvde så i møte med politiet å overbevise lovens lange arm. Eller som kommunikasjonssjefen i Drammen kommune ble sitert på i DT: "Vi prøvde så godt vi kunne å videreformidle ønsket fra de folkevalgte. Men på dette er politiet suverene og ville ikke strekke seg lenger enn til klokken ett." Etter en del forhandlinger mellom kommunen og politiet ble det til at politiet til slutt gikk med på å gi grønt lys til konserten, under forutsetning at det ble skjenkestopp kl. 00.30 og alle ut innen kl. 01.00. Videre måtte arrangøren betale for 8 (!) polititjenestemenn, i tillegg til 20 sivile ordensvakter. Underveis vurderte arrangøren å flytte hele konserten til Sentrum Scene i Oslo. Her er det ikke noen krav fra politiet om at arrangør må betale for ekstra polititjenestemenn, ei heller at politiet la seg opp i hvor lenge det kunne skjenkes eller hvor lenge konserten kunne holde på.
Det skal sies at utelivstilbudet til 18-åringer i Drammen er særdeles labert. Og når det da først er en arrangør som ønsker å komme med et tilbud til som dette til ungdom ned til 18-årsalderen, og de folkevalgte synes det er bra, så får man motstand fra politiet i Drammen. Dette er for undertegnede noe underlig. Spesielt ettersom andre konserter men med annen type musikk tidligere har fått lov å arrangere konserter samme sted og med 18 års aldersgrense og uten restriksjoner på stengetid.
Kort tid etter søkte Åskollen Fotballklubb om å arrangere ølfestival i Glassverkethallen med tysk ompamusikk, sanger og begersvinging. I denne saken var det ikke avgjørende for arrangøren at det skulle være 18-årsgrense. De kunne gjerne ha 20-årsgrense, men allikevel kom det sterke signaler fra politiet at dette ikke kunne tillates.
Drammen har i den senere tid opplevd at en ny (!) eier av et utested søkte om skjenkebevilling. Da ble Rocca Pubdrift AS nektet skjenkebevilling for sin planlagte fotballpub i Drammen, kalt "Gamle Gress Fotballpub". Hovedårsaken til at det politiske flertall, bestående av Arbeiderpartiet og Høyre, sa nei til bevilling var politiets innsigelser. Puben er nemlig tenkt lagt til lokalene til tidligere Backyard Pub (var tidligere 18-årsgrense), og nettopp denne puben hadde politiet mange negative erfaringer med. At politiet nekter skjenkebevilling på bakgrunn av selve stedet og ikke hensyn til nytt driftkonseptet, 20-årsgrense og nye eiere.