Arne Sortevik (FrP): Det foreligger rapport fra Kystverket om tiltak for å sikre havmiljøet rundt ubåtvraket ved Fedje. Etter undersøkelser gjennomført de tre siste år anbefaler nå Kystverket innkapsling av vrakdelene og tildekning av sedimentene rundt vraket som kan inneholde så mye som 65 tonn flytende kvikksølv. Fra ulike eksperthold er det kommet ulikt syn på muligheten for fysisk fjerning og virkningen av tildekking.
Vil statsråden sørge for at det gjennomføres åpen høring om metodevalg for å sikre havmiljøet rundt Fedje?
Begrunnelse
Saken om sikring av havmiljøet rundt Fedje er ingen lokal eller regional sak i Hordaland, men en nasjonal sak der staten må ta ansvar for en best mulig miljømessig løsning. Vraket av U-864 ble lokalisert i 2003 og ligger på ca. 150 meters dyp, ca. to nautiske miljø vest for Fedje i Hordaland. Det kan inneholde så mye som 65 tonn metallisk (flytende) kvikksølv lagret på stålflasker om bord. Saken har vakt betydelig oppmerksomhet, interesse og bekymring også internasjonalt. For Norge som fiskerinasjon er det av stor viktighet at egne farvann fremstår som mest mulig forurensningsfri. Norge har også selv på ulike måter vært både aktiv og tydelig mot andre lands myndigheter når det gjelder tiltak for å begrense/fjerne forurensning som har virkning for andre nabonasjoner.
Det bør ikke stå på penger når det gjelder metodevalg og det bør også avklares langt grundigere hvilke metoder som kan brukes for å fjerne kvikksølv helt og fullt fra vrakstedet. En offentlig høring vil bidra til dette - og samtidig sikre full offentlig åpenhet om pris og metoder i en viktig nasjonal sak som også har internasjonal oppmerksomhet. Jeg håper derfor statsråden vil sørge for at slik åpen høring gjennomføres, særlig på bakgrunn av at denne regjering ønsker meroffentlighet.