Gjermund Hagesæter (FrP): Viser til artikkel i Bergens Tidende 22. januar 2007 om en ME-pasient og om manglende tilbud og oppfølgning til denne vanskeligstilte pasientgruppen. I artikkelen og direkte henvendelser til Stortinget er det kommet frem tildels graverende opplysninger om at ME-pasienter og deres familie i stor grad blir overlatt til seg selv. Selv det å få stillet en diagnose viser seg å være problematisk.
Vil helseministeren snarest ta initiativ og sørge for at denne pasientgruppen og deres pårørende får en tilfredsstillende oppfølgning?
Begrunnelse
I artikkelen og henvendelser til Stortinget er det kommet frem opplysninger som tyder på at det eksisterer både manglende kompetanse og manglende kapasitet når det gjelder oppfølgning av ME-pasienter. I enkelte tilfeller har det vist seg å være en langvarig kamp bare å få stillet riktig diagnose. Som eksempel kan nevnes en jente som i dag er 19 år har måttet kjempe, sammen med sin nære familie, i ca. 3 år før diagnose ble stillet. Bakgrunnen for denne uakseptabelt lange ventetiden er at legen som er ansvarlig for ME-pasienenter ved Haukeland sykehus ikke har hatt kapasitet til å ta imot nye pasienter og har derfor hatt inntakstopp. Også oppfølgningen, etter at diagnose er stillet, er mangelfull. Denne manglende oppfølgningen er ikke bare en belastning for pasienten selv men også for den nærmeste familie. I flere tilfeller har denne manglende oppfølgningen av ME-pasienter skapt betydelige utfordringer og problemer for nære familiemedlemmer i forhold til blant annet jobb. Grunnet manglende helsetilbud er mange ME-pasienter i dag invalidisert. På bakgrunn av dette ønsker undertegnede et svar på hva helseministeren vil gjøre for å rette opp den uholdbare situasjonen denne pasientgruppen og deres nærmeste familie er satt i.