Kenneth Svendsen (FrP): I Stortingets spørretime den 13. januar svarte arbeids- og inkluderingsministeren på spørsmål nr. 12:
"Vår erfaring er at når de arbeidsmedisinske avdelingene tar kontakt med selskapene for å få innsikt i hva pasientene har vært eksponert for, får de innsikt i det. Så det er ikke forsøk på hemmelighold. De arbeidsmedisinske avdelingene selv sier det er sånn det er."
I Dagbladets nettutgave den 2. februar hevder de at de arbeidsmedisinske avdelingene sier det motsatte.
Hva er riktig?
Begrunnelse
I spørsmål nr. 12 den 23. januar d.å. stilte Åse Gunhild Woie Duesund spørsmål om oljeselskapene tilbakeholder informasjon om hvilke kjemikalieeksponeringer ansatte har vært utsatt for. Bakgrunn for spørsmålet var en artikkel i Dagbladet hvor det var dokumentert at Statoil lenge tildekket at 8 av 25 ansatte i en turbinavdeling opplevde symptomer på MS eller fikk MS, og at ConocoPhillips tilbakeholdt giftinformasjon.
I statsrådens svar blir det tilbakevist at slik informasjon holdes tilbake, og det blir vist til at de arbeidsmedisinske avdelinger selv hevdet at slik tilbakeholdelse av informasjon ikke skjedde. Disse avdelingene fikk altså innsyn om hva de ansatte hadde vært eksponert for.
I Dagbladet den 2. februar d.å. står de ekspertene som det ble vist til frem og hevder at det er helt feil fremstilling at de får tilgang til informasjon fra oljeselskapene. Det blir blant annet vist til forholdene rundt Telemark og Haukeland sykehus. Fra Haukeland universitetssykehus blir det fokusert på det motsatte av hva statsråden svarte i spørretimen, nemlig at det hadde vært et av hovedproblemene å få eksponeringstilgang fra Conocophillips.
Avdelingsleder Tor B. Aasen ved yrkesmedisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus sier til Dagbladet videre at "Denne informasjonen er tildels ufullstendig i forhold til avdelingens oppgaver å vurdere årsakssammenheng mellom eksponering i arbeide og sykdomsutvikling i behandlingen av saken både i forhold til trygd og til private forsikringsselskaper".
Både Aasen og seksjonsoverlege Anne Kristin Møller Fell ved yrkes- og miljømedisinsk avdeling på sykehuset Telemark kan være med på å bekrefte at de arbeidsmedisinske avdelingene ikke har den tilgangen på eksponeringsinformasjon som de trenger for å kunne gi en fullgod utredning til tidligere oljearbeidere.
Både Aasen og Fell mener det er behov for at det går en uavhengig gruppe inn i selskapene for å undersøke eksponeringsforholdene.
Det fremgår av Dagbladets oppslag at verken Petroleumstilsynet eller departementet kontaktet de arbeidsmedisinske avdelingene i forkant av at svaret på spørsmål nr. 12 ble gitt i Stortinget. Det er derfor underlig at statsråden hadde den kunnskap som skulle til for å besvare spørsmålet, i tillegg ville statsråden fått vite at opprettelse av en granskingsgruppe ville ha hatt støtte fra sykehusene.