Gjermund Hagesæter (FrP): I Norge er det ca. 100 arbeidsmarkedsbedrifter, som har til oppgave å avklare, kvalifisere og formidle yrkeshemmede til ordinære virksomheter. Nordhordland Industriservice AS formidlet i 2006 50 yrkeshemmede til ordinært arbeid, mens tallet var kun 3 i 2001. Bakgrunnen for denne forbedringen er at denne bedriften la om kursen i 2001 til en langt mer aktiv formidling og oppfølgning av arbeidstakerne.
Vil statsråden ta initiativ slik at flere yrkeshemmede kan få et tilsvarende/like godt tilbud?
Begrunnelse
Nordhordland Industriservice AS (NIS) er den eneste arbeidsmarkedsbedriften i Nordhordland, og er eid av kommunene der, samt Hordaland fylkeskommune. NIS ble etablert på Radøy i 1985, og har i dag 17 fast ansatte og en omsetning på ca. 20 mill. kr. NIS har en solid økonomi og har alltid gått med overskudd. Det typiske trekk i denne bransjen, er lange, interne attføringsløp med lave formidlingstall etter endt tiltak. I Revidert nasjonalbudsjett 2006 slo Regjeringen fast at man burde unngå at yrkeshemmede i fremtiden ble innelåst i langvarige tiltak.
NIS la om kursen allerede i 2001. Fra da av har bedriften satset på å plassere de yrkeshemmede raskt ut i ordinære bedrifter, der NIS nå i hovedsak driver attføringsarbeidet. NIS driver nå attføring "på hjul", dvs. at NIS drar rundt i bedriftene på oppfølging, istedenfor å innelåse personer over lang tid. Som et resultat av dette, formidlet NIS i 2006 50 yrkeshemmede til ordinært arbeid, mens tallet var kun 3 i 2001.
60 pst. av ledige stillinger i Hordaland blir ikke lyst ut. Bedriftene bruker andre rekrutteringsmetoder. Det er i denne delen av arbeidsmarkedet NIS opererer. Slik slipper yrkeshemmede å måtte konkurrere med ordinær arbeidskraft, noe som ofte er vanskelig pga alle hullene i cv-en.
Fra bedriftens attføringsavdeling i Eidsvåg, som heter Back to Business, har NIS utplassert yrkeshemmede i bedrifter fra Os i sør til Fedje og Masfjorden i nord.
Norge skriker etter arbeidskraft. Hvorfor bare gå til Polen, når det fins 325 000 uføretrygdede og 88 000 yrkeshemmede i Norge. NIS hevder at det skal være mulig å få 1/3 av disse ut i jobb igjen, kanskje flere. Den metodikken som NIS benytter har altså vist seg å gi svært gode resultater, noe som kan dokumenteres gjennom flere år med gode resultater.
Undertegnede synes dette er verdt å se nærmere på og at flere kan få en lignende oppfølgning. Dette kan enten gjøres ved at denne bedriften får utvidet sin kapasitet eller at denne metoden blir kopiert av andre arbeidsmarkedsbedrifter. Den lave arbeidsledigheten som vi har i dag gir en unik mulighet til å få flere uføretrygdede og yrkeshemmede ut igjen i arbeidslivet. Denne muligheten må vi ikke la gå i fra oss.