Vigdis Giltun (FrP): Røde Kors og Norsk Folkehjelp har oppdrag for helseforetakene når det gjelder ambulansekjøring, men disse avtalene sies nå opp p.g.a. nye krav til kompetanse. De frivillige aktørene trenger inntekten fra helseforetakene for å kjøpe og vedlikeholde ambulansene, og inntektene går kun til foreningene. Man ser nå en fare for å miste den frivillige beredskapen som benyttes ved katastrofer og idrettsarrangement.
Hva vil statsråden gjøre for at de frivillige organisasjonene fortsatt skal kunne bidra med sine tjenester?
Begrunnelse
Helsesektoren har lang tradisjon når det gjelder samarbeidet med frivillige organisasjoner som Røde Kors og Norsk Folkehjelp. Ambulansepersonalet jobber uten lønn på fritiden sin, og har kompetanse gjennom kurs som frem til nå har vært godkjent. Som følge av "Forskrift om krav til akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus" så mottar den frivillige ambulansetjenesten rundt om i landet oppsigelse av avtalene de har med helseforetakene. Den frivillige ambulansetjenesten er ment som et supplement til den profesjonelle ambulansetjenesten, det vil si at de frivillige utfører transportoppdrag eller såkalte "drosjeturer" for å avlaste den profesjonelle tjenesten. I tillegg utfører den frivillige tjenesten førstehjelpsvakter rundt om i landet der ambulanse kreves på idrettstevner og lignende. Den frivillige tjenesten kan også stille opp med reservebiler ved behov for helseforetakene, samt stille beredskap ved større ulykker og katastrofer. Man ser nå en fare for å miste hele den frivillige beredskapen som benyttes ved katastrofer og idrettsarrangement, og som er viktig supplement til det offentlige.
Når avtalene nå sies opp vil det bety en dramatisk reduksjon av den frivillige redningstjenesten da mange lag og organisasjoner ikke vil ha økonomi til å utføre og/eller ha beredskap når det gjelder katastrofer, ulykker, leteaksjoner og lignende.
Det er ikke realistisk å tenke seg at alle som frivillig stiller opp på fritiden skal utdanne seg etter gjeldende krav for å kunne bidra med sine tjenester, og det blir derfor viktig å se på hvordan de fortsatt skal kunne være et supplement innenfor ambulansetjenesten slik at beredskapen og den frivillige kompetansen opprettholdes og ikke går tapt.