Hans Olav Syversen (KrF): I hvilken grad mener helse- og omsorgsministeren at en sterkere differensiering av avgiftssatser i et folkehelseperspektiv, for eksempel slik som foreslått av Nasjonalt råd for ernæring, vil kunne påvirke forbruksmønster og bidra til oppnåelse av mål som er satt i handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007-2011)?
Begrunnelse
Regjeringen skriver i sin handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007-2011) at prisvirkemidler kan påvirke befolkningens kosthold. Samtidig er det et anerkjent faktum, og en viktig begrunnelse for handlingsplanen, at kosthold er en viktig faktor for god helse. Det er også anerkjent at den enkeltes ansvar for egen helse ikke reduserer samfunnets ansvar for å tilrettelegge for god utvikling av folkehelsen.
I handlingsplanen inngår at en skal utrede mulighetene for bruk av økonomiske virkemidler for å fremme et sunt kosthold, i et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet og Finansdepartementet, uten at det er fastsatt når dette arbeidet skal være sluttført og resultatene presentert. Betydningen av dette arbeidet bør være avhengig av i hvilken grad Regjeringen og fagmiljøer mener at bruk av prisvirkemidler faktisk gir en klar og positiv effekt for måloppnåelse. Nasjonal Råd for ernæring har nylig gitt en sterk anbefaling om å differensiere sterkere avgiftsmessig mellom sunne og usunne matvarer, blant annet ved å foreslå en fjerning av merverdiavgiften på frukt og grønnsaker.