Kjell Ingolf Ropstad (KrF): I Aust-Agder har elever i videregående skole gjennomsnittlig 63 sekunder pr. uke til helsesøster. Lignende eksempler på skremmende tall finner en i andre fylker. Statsråden har tidligere uttalt sin støtte til skolehelsetjenesten, noe som gleder meg. Men det må et sterkere press til for at skolehelsetjenesten skal kunne bli det lavterskeltilbudet det er ment å være.
Vil statsråden vurdere å foreslå at ansvaret for skolehelsetjenesten i de videregående skolene flyttes til fylkeskommunene/de nye regionene?
Begrunnelse
Det kommersielle presset rettet mot ungdom er økende. Det gjelder mote, slanking eller jaget etter det perfekte som blir fremmet i media. Samtidig ser vi at ungdom ønsker samtalepartnere utenfor sitt nettverk som ikke er psykologer. KrF tror skolehelsetjenesten bør være denne samtalepartneren, og ønsker at hver elev skal få mer tid til å kunne benytte seg av tilbudet.
Antallet behandlet i ungdomspsykiatrien er økende. I fjor økte ventelistene fra 87 til 88 dager. På tross av opptrappingsplanen i psykiatrien. Det er positivt at vi oppdager lidelsene og at ungdom blir behandlet. Men det er på tide at vi setter et mye større fokus på forebygging. I dag er ikke skolehelsetjenesten det lavterskeltilbudet det bør være. Det skal ikke være slik at en må avtale time 14 dager frem i tid for å få en samtale med helsesøster. Målet må være at det alltid er mulighet for samtale med helsesøster. Da slipper vi at det blir en høy terskel for å oppsøke tjenesten.
For å få til en satsing kan man alltids bevilge mer penger til kommunene og håpe at det gir resultater. Jeg tror imidlertid det trengs en mer målrettet satsing enn som så. I dag er det kommunene som har ansvaret for skolehelsetjenesten i de videregående skolene. Og kvaliteten blir derfor varierende med store geografiske forskjeller. Jeg oppfatter at tjenesten i dag faller mellom to stoler, og at ingen tar tilstrekkelig ansvar.
Jeg tror det er viktig å bygge opp et godt faglig miljø på regionalt nivå. Samtidig må det bevilges et betydelig større beløp til denne satsingen. Ved å gi fylkeskommunen/de nye regionene ansvaret for skolehelsetjenesten i de videregående skolene kan man skape et bedre fagmiljø og legge til rette for et bedre tilbud.