Elisabeth Vik Aspaker (H): I en interpellasjonsdebatt om telemedisin før påske viste jeg til et forskningsprosjekt mellom Sonjatun og UNN som står i fare pga. manglende finansiering fordi takstsystemet ikke er tilpasset en situasjon der pasienten ikke fysisk befinner seg i samme rom som legen. SHdir har uttalt at studien er interessant både med hensyn til faglighet, pasienttilfredshet, samhandling og kostnadseffektivitet.
Hva vil statsråden gjøre for å bidra til at dette forskningsprosjektet kan gjennomføres som planlagt?
Begrunnelse
UNN ønsker å starte opp en studie sammen med Sonjatun (distriktsmedisinsk senter) hvor en vil se på om desentralisering av ortopediske konsultasjoner ved hjelp av telemedisinske løsninger gir et likeverdig eller bedre helsetilbud til pasienter i fire kommuner i Nord-Troms. En ønsker å studere den faglige kvaliteten på pasienttilbudet, pasienttilfredshet og kostnadseffektivitet ved de to ulike behandlingsmetodene.
Konsultasjonen vil foregå ved at spesialisten er på UNN og kommuniserer med pasienten via telemedisinsk løsning (skjerm og kamera), røntgenbilder sees på og vurderes av spesialisten. På Sonjatun er det kun én eller to sykepleiere, primært ikke annen lege. De foretar regipsing/skifte på sår eller tilpasser ortoser hvis det er nødvendig, spesialist kontrollerer visuelt og ved konferering med pasient. Spesialisten ved UNN har det faglige ansvaret.
Det er aktuelt å inkludere 200-250 pasienter ved Sonjatun årlig. Studien er frivillig for pasienten. Registrering av pasient og epikrise utføres ved UNN.
UNN opplyser at slik systemet er i dag, kan en kun bruke telemedisinsk takst O01b. En har ikke anledning til å kreve egenandel av pasient, ei heller tilleggstakster. UNN ber om at det gis tillatelse for bruk av tilleggstakstene B30a gipsing, B30b skifte av gips eller B30h for ikke å tape inntekter ved en slik desentral løsning. Slik regelverket er i dag er det kun øre-nese- hals og hudfaget som har egne takster innen telemedisin.
Sosial - og helsedirektoratet opplyser at de ikke har frie tilskuddmidler til en slik studie, men uttaler at selve studien er interessant både med hensyn til faglighet, pasienttilfredshet, samhandling og kostnadseffektivitet.