Elisabeth Vik Aspaker (H): Nye arbeidstidsbestemmelser fører nå til at døgnberedskapen i politiet svekkes. Dette skaper utrygghet og oppleves som et alvorlig tilbakeskritt fra befolkningens side. Henvendelser fra Nord-Troms og Kirkenes vitner om at målene med Politireformen om et mer synlig og tilstedeværende politi ikke blir oppfylt.
Mener justisministeren politiberedskapen i f.eks. Nord-Troms og Kirkenes utvikler seg i forsvarlig retning, og vil statsråden foreta seg noe for å motvirke de negative effektene av nye arbeidstidsbestemmelser?
Begrunnelse
Nye arbeidstidsbestemmelser og innføring av ordning med reservetjeneste har nylig medført at politiberedskapen i Kirkenes-samfunnet er blitt vesentlig redusert i og med at politistasjonen ikke lenger vil ha politifolk fysisk til stede døgnet rundt. Dette skjer samtidig som Regjeringen har utpekt nordområdene som "sitt strategiske interesseområde" og samtidig som det er bred nasjonal enighet om at kontakten med Russland bør styrkes. Det er vanskelig å forstå hvordan redusert politiberedskap i Kirkenes kan være i samsvar med dette.
Utvikling mht. politiberedskap og utrykningstid for politiet synes å gå i gal retning. Ulike steder i landet slås det nå alarm fordi nye arbeidstidsordninger medfører dårligere bemanning, hjemmevakter og dermed lengre utrykningstid. Dette er situasjonen også på Skjervøy i Nord-Troms der befolkningen opplever at de får et mindre tilstedeværende politi og et dårligere tjenestetilbud enn før. Det settes også spørsmålstegn ved etablering av vaktsamarbeid i stadig større regioner og hvilke konsekvenser dette vil ha for beredskap og sikkerhet i distriktene.