Jan Sahl (KrF): Eritrea mottar betydelig bistand fra Norge. Det gir Norge et ekstra ansvar og en ekstra mulighet til å ta opp menneskerettighetene med landets myndigheter.
På hvilken måte har Utenriksdepartementet tatt opp bruddene på religionsfriheten med landets regjering, og hvordan vurderer utenriksministeren sannsynligheten av en vesentlig forbedring av trosfrihetens kår i Eritrea på kort sikt?
Begrunnelse
Religionsfrihetens vilkår synes å bli stadig vanskeligere i Eritrea. Landets regjering er engasjert i systematiske og alvorlige brudd på trosfriheten. Mens noen få offentlig godkjente trossamfunn tillates på basis av regelmessig kontroll, møter for eksempel et stort antall protestantiske kirkesamfunn, bahai'er og Jehovas Vitner ulike grader av restriksjoner.
Regjeringen har forlenget forbudet mot offentlig aktivitet fra alle religiøse grupper som ikke er offisielt anerkjent. Det skjer vilkårlige avslag på trossamfunns søknader om anerkjennelse. Mange kirker og andre religiøse samlingssteder er beordret stengt, slik det blant annet ble bestemt i mai 2002. Det gjennomføres forstyrrelser også av private sammenkomster for medlemmer av uregistrerte religiøse grupper. Disse risikerer vilkårlige arrestasjoner uten at saken kommer for retten. Det rapporteres om mishandling eller tortur av fengslede dissidenter, noe som også skal ha medført dødsfall. Fra pinsevenner er det nettopp mottatt alarmerende meldinger om nye forfølgelser av medlemmer av evangeliske og karismatiske kristne trossamfunn.