Ketil Solvik-Olsen (FrP): Utviklingen rundt mediefriheten og eiendomsrett i Venezuela er bekymringsfull. Nylig ble en myndighetskritisk tv-kanal stengt. Norske interesser har blitt rammet gjennom myndighetenes nasjonaliseringsprosess av oljefelt.
Mener utenriksministeren fortsatt at man i Venezuela ikke gjennomfører en nasjonalisering av virksomheter, men at det bare handler om "overtakelse av aksjemajoriteter"?
Begrunnelse
Det vises til utenriksministerens svar på skriftlig spørsmål nr. 997, datert 3. mai 2007, hvor undertegnede tar opp situasjonen mellom Statoil og myndighetene i Venezuela. Det hersker ingen tvil om at Venezuelas myndigheter presser oljeselskapene til å oppgi sine posisjoner, og hvor selskap som ikke aksepterer å sette seg til forhandlingsbordet trues med ekspropriasjon av eierskap.
I sitt svar skriver utenriksministeren at det er "ikke snakk om en nasjonalisering i tradisjonell forstand - men en overtakelse av aksjemajoriteten i vedkommende sammenslutninger av selskaper".
Nasjonaliseringsbølgen i Venezuela gjelder ikke bare oljeselskap. NRK-nyhetene kunne nylig melde om at Hugo Chávez møter skarp kritikk fra flere hold for stengningen av den populære kanalen RCTV. Avgjørelsen om å stenge RCTV er klart politisk motivert, og mange hevder kanalen er angrepet på grunn av sin kritiske dekning av hendelser i Venezuela. Chávez truer også andre venezuelanske medier med sanksjoner.
Dette vitner om prosesser som langt fra er demokratiske land verdig, og understøtter at prosessen overfor Statoil er på linje med tradisjonell nasjonalisering.