Vigdis Giltun (FrP): Det er lang ventetid for nye pasienter som blir henvist til fysioterapibehandling. I mange kommuner er også behandlingstilbudet til sykehjemspasientene for dårlig eller nærmest fraværende.
Vil pasientenes behov for behandling være avgjørende for utformingen av fremtidige finansierings- og avlønningsformer, og vil statsråden vurdere om ordningen med fysioterapihjemler er hemmende for nyrekrutteringen?
Begrunnelse
Finansieringen av fysioterapitjenester har mange likheter med finansieringen av allmennlegetjenesten. Kommunens kostnader er knyttet til lønn til ansatte og driftstilskudd til fysioterapeuter med driftsavtale, og for denne tjenesten er stykkprisfinansiering fra trygden begrenset til fysioterapeuter med driftsavtale med kommunen. For fysioterapeuter i ansettelsesforhold får kommunen et tilskudd for fastlønte fysioterapeuter (Kap. 2755 post 62). Tilskuddet gis i stedet for stykkprisrefusjon. Fastlønnstilskuddet var i 2005 på til sammen 190 mill. kr. For fysioterapeuter med driftsavtale utgjorde trygderefusjonen 1 260 mill. kr i 2005. Ressursinnsatsen i fysioterapitjenesten utgjorde i 2005 til sammen 4 148 årsverk, fordelt på hhv. 1 326 årsverk i ansettelsesforhold, 2 531 med driftsavtale, 153 privatpraktiserende uten driftsavtale og 137 turnuskandidater. Enkelte hevder at ordningen med fysioterapihjemler kan gjøre det vanskelig for nyutdannede å etablere seg, og at hjemlene selges for en høy pris. Dette er alvorlig både for fysioterapeutene som må kjøpe seg en rett til å drive en praksis med fulle refusjonsrettigheter, men også for pasientene som trenger et bedre tilbud om raskere behandling.
Fysioterapitjenesten har ikke vært gjenstand for systematisk gjennomgang eller evaluering de siste 16-17 år. Etter hva jeg kjenner til har departementet gitt Sosial- og helsedirektoratet i oppdrag å foreta en kartlegging av tjenesten. Kartleggingen skulle foreligge høsten 2006. Det er varslet at denne saken ville bli fulgt opp på egnet måte av departementet, og at det også ville bli gjennomført en utredning om alternative finansierings- og avlønningsformer for kommunal fysioterapi. Jeg kjenner ikke til hva som er blitt resultatet av denne gjennomgangen, og om det vil bli foretatt noen endringer som får betydning for bedre tilgjengelighet for pasientene.