Vigdis Giltun (FrP): Kure Epilepsisenter som besitter 40 års kompetanse på rehabilitering av mennesker med epilepsi, står nå i fare for å bli nedlagt. Det finnes imidlertid noen som ønsker å drive dette senteret videre, men det er usikkert om Helse Sør-Øst fortsatt vil kjøpe plasser.
Vil statsråden sørge for at pasientene ikke skal risikere å stå uten tilbud fra 1. september, og garantere at verken kvaliteten eller antallet rehabiliteringsdøgn reduseres?
Begrunnelse
Norsk Folkehjelp som pr. i dag driver Kure Epilepsisenter ville avvikle sin virksomhet fra 1. juni, men har forlenget denne avtalen med Helse Sør til 1. september. Pasienter, pårørende og ansatte har fremdeles et håp om at dette rehabiliteringsstedet fortsatt skal kunne tilby rehabiliteringsopphold som en del av den offentlige helsetjenesten, og de mener det er spesielt viktig at kompetansen opprettholdes til beste for denne pasientgruppen.
Nye aktører som ønsker å drive Kure Rehabiliteringssenter videre presenterte sine planer for Helse Sør 23. mars, og ble lovet tilbakemelding med beslutning i april. Helseforetaket skulle vurdere om de ville bruke en ny privat aktør slik at driften ved Kure kunne videreføres, eller om de skulle bygge opp et tilbud inne på sykehuset SSE/RH. På grunn av sammenslåingen av Helse Øst og Sør, og ansettelse av ny administrerende direktør, ble møtet i april utsatt til 25. mai for senere å bli ytterligere utsatt til 5. eller 6. juni. Det virker også som om det er stor usikkerhet i forhold til hva som blir utfallet av denne saken, og hvem som tar avgjørelsen.
Dette har naturlig nok skapt stor usikkerhet blant de ansatte. Dessverre ser det nå ut til at tålmodigheten til de ansatte tar slutt, og det fryktes at de vil gå til en felles oppsigelse 1. juli hvis ikke en avtale med Helse Sør-Øst nå raskt kommer på plass.
Hvis Kure Rehabiliteringssenter blir lagt ned, må sannsynligvis helseforetaket bygge opp et nytt senter i offentlig regi i stedet for å benytte et veldrevet og populært senter som besitter 40 års kompetanse på rehabilitering av mennesker med epilepsi. Det vil ta lang tid å bygge opp et tilsvarende godt tilbud, og mange frykter nå at viktig kompetanse på Kure går tapt med det resultat at pasientene får svekket sitt tilbud.