Leif Helge Kongshaug (V): Er det riktig at prioriteringskriteria for bruk av BU-midler er slik at bruk som skal bygge ut for eksisterende melkekvote, har prioritet foran bruk som har planer om å øke kvoten?
Begrunnelse
Mange bønder har valget om enten å legge ned driften eller å investere i nye og moderne driftsbygninger. Ofte er det slik at om en koster på eksisterende bygning, vil en likevel ikke få en framtidsrettet løsning hverken med tanke på rasjonalitet eller fremtidige offentlige krav til dyrehold.
Dette gjelder i alle produksjoner, også melkeproduksjon. Lønns- og kostnadsutviklingen i vårt land har ført til at skal investeringene kunne forsvares økonomisk, må en opp i en viss størrelse i produksjonen.
Både framtidsrettede gardbrukere og økonomiske rådgivere som setter opp budsjetter for driften, ser dette.
Løsningen for de som har for liten melkekvote og likevel er interessert å satse videre som melkeprodusenter, er da å skaffe seg større kvote. Dette er personer som landbruksnæringen trenger for framtiden. Overraskelsen blir da stor når tilbakemeldingen fra investeringsstøtteapparatet er at hvis de har planer om å øke kvoten, har de lavere prioritet enn om de vil bygge for eksisterende kvote.
Situasjonen for disse næringsutøverne, som nettopp landbruket trenger, er da at bygger de for eksisterende kvote, er det ikke lønnsom investering.
Aktiviserer de seg for å øke kvoten for å få til lønnsom drift, har de ifølge støtteapparatet prioritet etter dem som bygger for eksisterende kvote. Med begrensede midler vil det i praksis si at de blir utelukket fra næringen og dermed legger ned virksomheten.
Dette er en bekymringsfull situasjon fordi det stenger ute de som vil satse og skaffe seg en framtidsrettet arbeidsplass i landbruksnæringen.
Jeg ber om at statsråden gir styringssignaler til investeringsstøtteapparatet slik at landbruksnæringen heller stimulerer framtidsrettede næringsaktører i stedet for å avvise disse.