Ivar Kristiansen (H): Reguleringsforskriften for hvalfangst ble i mai endret. Opprinnelig var hele norskekysten å betrakte som et felles fangstområde. Nå er det satt en fangstbegrensning på 165 hval på strekningen Stadt-Mehamn.
Vil statsråden nå ta initiativ til å revurdere forskriftsendringen som er i strid med Stortingets behandling av Sjøpattedyrmeldingen, og hvis ikke, hvordan kan statsråden forsvare at fangstflåten tvinges til fangst i fjernere farvann med de negative konsekvenser dette har klimamessig og økonomisk?
Begrunnelse
I desember ble hvalkvoten for 2007 satt til 1 052 dyr, hvorav 152 dyr måtte tas i Jan Mayen- sonen. I IWCs vitenskapskomité har man operert med flere soner langs norskekysten. Det er bred enighet blant norske forskere om at det er den samme hvalstammen som befinner seg i de forskjellige sonene til ulike tider. Til tross for dette har departementet nå innskjerpet kravet til fangst i de enkelte sonene, og har bare tillatt fanget 165 dyr langs norskekysten. Resten må fanges i Nordsjøen, Spitsbergen og Jan Mayen-sonen. De fleste fangstskutene er små, og kan ikke gå til Spitsbergen og Jan Mayen. Det er derfor sannsynlig at bare en liten del av hvalkvoten blir tatt i år, og på lengre sikt vil det bety at færre fartøy blir i stand til å delta i fangsten pga. dårlig lønnsomhet. Da Sjøpattedyrmeldingen ble behandlet, var det bred enighet om at man skulle legge norske forskeres syn til grunn ved forvaltningen av hvalen. Forskriftsendringen kan tyde på at departementet nå lytter mer på råd fra IWCs hvalfangstmotstandere enn på norske forskere.