Jørund Rytman (FrP): Den 30. april er frist for selvangivelsen. Den 22. juni er skatteoppgjøret for de fleste. I dagens høyteknologiske samfunn skulle man tro at det burde være mulig å få det man ev. har til gode raskere. I andre land, som f.eks. Estland tar det ikke staten mer enn 2-3 dager før skattyteren har pengene tilbake på konto.
Hvorfor tar det den norske stat 1 måned og 22 dager, noe som andre land bruker ca. 3 dager på, og hva vil finansministeren gjøre for at dette skjer raskere neste år?
Begrunnelse
Jeg vil anta at grunnen er todelt. At det norske skattesystemet er såpass komplisert, selv for saksbehandlerne, med altfor mange fradragsordninger og at det er derfor det tar lang tid å kontrollsjekke selvangivelsen. Videre at man til tross for at man har innført forenklet selvangivelse og elektronisk innrapportering, ikke har gjort jobben enklere for saksbehandlerne? Hvis finansministeren får gjennomslag for sitt ønske om at fra neste år at kan skattyter passivt samtykke til selvangivelse vil det forhåpentligvis føre til enda mindre jobb for skatteetaten.
Jeg håper og ber om at når finansministeren svarer, tar hun også med tall på hvor mange årsverk man bruker på å behandle selvangivelsene, nå og de siste ti årene. Bakgrunnen for dette er at det kan være interessant å se hvor stor effekt de siste års effektiviseringer og forenklinger har hatt på etaten. Hvor mange færre ansatte blir det i skatteetaten etter alle disse endringene, og hvor mye penger bruker staten nå på å drive inn skatt?
Det kan også være interessant å vite hvor mye staten taper eller tjener på renteutgiftene/renteinntektene (til skattyter som skal ha penger igjen og renteinntekter på skattyter som skylder staten penger).