Kari Kjønaas Kjos (FrP): Under debatten i Stortinget den 29. mai d. å. uttalte statsråden at opptjening av pensjonspoeng til dagens alderspensjon i folketrygden etter at man hadde vært 40 år i yrkeslivet ikke ville bli medregnet, og at man ikke ville ha noe igjen for opptjening etter 40 år. Imidlertid er det slik at det er de 20 beste årene som teller og opptjening i år 41, 42, 43 og så videre vil bli tatt med i de 20 beste årene dersom opptjeningen er høyest i disse årene.
Er statsråden enig i at opptjening i disse årene vil kunne telle med?
Begrunnelse
Under debatten om Innst. S. nr. 200 og Innst. S. nr. 201 (2006-2007) i Stortinget den 29. mai i år uttalte statsråden følgende:
"Hva tenker jeg da på? Jo, f.eks. det faktum at vi i folketrygden har en regel som sier at når du har 40 års opptjening har du full opptjening. Hvis du startet tidlig og har 40-års opptjening den dagen du er 60 år, vil vi møte mange med å si: Kan ikke du velge å stå lenger i jobb, bedriften din tilrettelegger nå for at du skal stå lenger i jobb. Så spør vedkommende: Ja, hva vil jeg i så fall tjene i pensjon på det? Svaret vårt pr. i dag er null. Du vil ikke tjene noe i forhold til den alderspensjonen du får fra du er 67 år. Det er klart at det som system er vi nødt til å ta inn over oss og endre, og det har vi da også gjort."
Jeg tillater meg å be statsråden svare på om det ikke er slik at dersom man hadde blitt stående i arbeid ut over de 40 årene som det vises til i innlegget, og lønnen i de ekstra årene var høyere enn tidligere, ville disse bli medregnet i de 20 beste årene og altså ført til et høyere pensjonsgrunnlag og en høyere pensjon dersom inntekten ikke overstiger taket for grunnlaget.