Jørund Rytman (FrP): Slik forskriftene til merverdiavgiftsloven er utformet, får skoler drevet av kommunen og fylkeskommunen merverdiavgiftskompensasjon for betalt merverdiavgift ved leie av lokaler, mens private skoler ikke får fradrag for inngående merverdiavgift ved slik leie.
Er dette en tilsiktet virkning, og hva er i så fall begrunnelsen for forskjellsbehandlingen?
Begrunnelse
En privatskole som selv bygger skolebygget de bruker, vil kunne få fradrag for merverdiavgift, mens dersom skolen ønsker å leie fremfor å bygge, avskjæres fradragsretten for inngående merverdiavgift. Dette står i sterk kontrast til skoler drevet av det offentlige, som får merverdiavgiftskompensasjon.
Ifølge forskrift til Lov om merverdiavgift nr 117 kan utleier som leier ut fast eiendom til kommunen registrere seg i merverdiavgiftsmanntallet. Dermed får utleier fradrag for inngående merverdiavgift på sine anskaffelser. Dette vil, slik reglene per i dag bokstavelig talt gjelder, ikke gjelde for utleie til private skoler, og utleie til disse vil dermed bli mindre attraktivt, og slike leietakere vil følgelig måtte betale en høyere leiepris eller eventuelt miste mulighet til leie.
Dette betyr at dersom den private skolen ikke bygger skolebygget selv, vil de måtte betale 25 prosent høyere leiekostnader enn en skole drevet av det offentlige for tilsvarende lokaler, eller måtte gå ned i kvalitet på lokalene.
Det ønskes klargjort om dette virkelig er intensjonen i loven, og om dette eventuelt endres i nær fremtid slik at forskjellsbehandling ikke forekommer. Merverdiavgiftskompensasjonsordningen er jo nettopp etablert for ikke å skape forskjeller mellom offentlige og private.