Torbjørn Hansen (H): Helsetilsynet har dokumentert at situasjonen i barne- og ungdomspsykiatrien er kritisk. Behovet for et kvalitativt godt tilbud er økende. Samtidig vet vi at mange private aktører har vært et viktig supplement for barna det gjelder. Etter hva jeg forstår har trygdetaten frem til nå finansiert utredning av barn og unge i Bergensområdet i privat regi. Nå er imidlertid det opphørt eller strammet inn.
Medfører dette riktighet, og hva er statsrådens vurdering av dette?
Begrunnelse
Det er et stadig økende behov for et kvalitativt godt tilbud innen barne- og ungdomspsykiatrien. Mange private aktører har vært et viktig supplement for barna det gjelder. Køer og ventetider vokser, og barna lider i påvente av utredning og behandling. Nylig ble jeg orientert om en skole på vestlandet som har fått begrenset sitt tilbud til barn som trenger særlig bistand. Ved denne skolen oppstår det tidvis situasjoner som krever spesialisert bistand, også nevropsykologisk utredning. Etter hva jeg forstår går veien via lege til BUP (offentlig barnepsykiatri) men ved BUP er det svært lang ventetid. De siste årene har skolen imidlertid kunnet benytte to private nevropsykologiske utredere som har kortere ventetid og kortere vei til hjelp og bistand for barna det gjelder. Prisen som foreldrene må dekke, har vært kr 1 000 pr utredning.
Ut ifra den informasjonen jeg nå har mottatt, har imidlertid trygdeetaten sluttet å gi refusjon for privat utredning. Konsekvensen er at prisen varierer mellom kr 8 000-13 000, hvilket betyr at tjenesten i praksis er lite tilgjengelig for brukerne.
Når vi vet at det er et stadig voksende behov for hjelp for barn og ungdom, virker det underlig at tilbudet til de mest utsatte barna blir begrenset på denne måten.Jeg ber derfor om en redegjørelse fra statsråden om hvorvidt dette faktisk medfører riktighet.