Harald T. Nesvik (FrP): En ung nordmann ble påkjørt av en motorsyklist, som hadde en fart langt over fartsgrensen, i utlandet. Han ble alvorlig skadet. Han ble etter hvert hentet hjem til Norge og Haukeland sykehus. Han hevder at han ikke får den helsehjelpen han trenger, bl.a. fysioterapi, og at han har ulidelige smerter nesten konstant. Han sier at han nektes disse tjenestene fordi skaden ble påført i utlandet.
Er det riktig at en norsk borger skal nektes helsehjelp i Norge fordi han har en skade som er påført utenfor Norges grenser?
Begrunnelse
Denne unge mannen var ferdig med sin utdannelse og hadde nettopp fått fast tilsetting i en bedrift på Vestlandet da han tok en ferietur til Kreta i fjor sommer. Her skjedde skaden ved at en motorsyklist, i svært stor fart, kjørte ham ned og påførte ham svært store og alvorlige skader i armer, ben og lunger. Han ble behandlet på Haukeland sykehus og er senere overført til yrkesrettet rehabilitering. Han har store problemer med økonomien fordi hans trygdeytelse er basert på hans inntekt som student, ikke på den inntekten han hadde da han ble skadet. Dette er trist, men sannsynligvis i tråd med regelverket. I tillegg blir han, etter eget utsagn, nektet ytterligere helsehjelp, som f.eks. fysioterapi, som han mener han ville ha god nytte av for å redusere de store smertene han hele tiden lever med. Dette blir begrunnet med at skaden skjedde i utlandet. Jeg har vanskelig for å forstå at han ikke har rett til nødvendig helsehjelp i Norge etter hjemkomsten, på linje med alle andre norske borgere.