Ketil Solvik-Olsen (FrP): I forbindelse med å bygge gassrør til Grenland, har det vært betydelig fokus på å legge rør for CO2-transport fra Grenland til oljefeltene, for å forsyne norsk sokkel med CO2. I Dagens Næringsliv 28/11-07 fremkommer det at visjonen om å bruke CO2 til å presse mer olje ut av feltene på norsk sokkel legges på is. Statsråden sier: "Dette har vært utredet mange steder. Det er ikke lønnsomhet i det. I dag er ikke perspektivene så gode".
Hvilke konsekvenser mener statsråden dette har for arbeidet med retur-rør for CO2 fra Grenland?
Begrunnelse
Dersom man ikke kan bruke CO2 til å øke oljeutvinning og derved generere ekstrainntekter, så er det ingen grunn til at CO2 skal fraktes til oljefelt i Nordsjøen fremfor å deponeres på andre egnede steder, som det finnes mange av. Da må man se på kostnader for alle alternative deponier, fremfor å fastholde CO2-rør til vestlandet som eneste alternativ.
Det vises til svar på Dokument nr. 15 (2004-2005), Spørsmål nr. 311, datert 09. 12. 2004:
"Det er gjort omfattende internasjonale studier og vurderinger både av det geologiske potensialet for langtidslagring av CO2 og kostnadene knyttet til fangst, transport og lagring av CO2. Det internasjonale energibyrået (IEA) la nylig frem en studie av mulighetene for fangst og lagring av CO2. IEA konkluderer i denne studie med at det er et betydelig potensial for lagring av CO2 i geologiske formasjoner i Europa."