Anders Anundsen (FrP): Hvem initierte avtaleforholdet mellom NSB Eiendom og BSU, mener statsråden at det var fornuftig å inngå ny festeavtale med BSU uten at andre fikk delta i prosessen, og mener statsråden det er riktig at hele avtalen holdes hemmelig og kan statsråden garantere at det ikke er bindinger mellom det festede arealet og øvrig NSB/ROM-eiendom, og vil statsråden foreta seg noe i denne saken for å bidra til å fjerne all usikkerheten om avtaleinngåelse, hemmelighold og mistanken om korrupsjonslignende forhold?
Begrunnelse
Jeg viser til Dokument nr. 15 (2005-2006), Spørsmål nr. 476, datert 16.02.2006 om NSB Eiendom/ROM Eiendoms avtaleforhold til BSU. Det er gjort offentlig kjent at det er inngått ny avtale mellom ROM Eiendom og BSU på bakgrunn av opsjonsavtale inngått før stiftelsen av BSU. ROM Eiendom har for offentligheten ikke evnet å forklare verken årsaken til at fremforhandling av en avtale har tatt svært lang tid, ei heller kunnet gjøre rede for innholdet i avtalen.
Statsråden presiserte i overnevnte spørsmål hvordan normal prosedyre for inngåelse av langsiktige festeavtaler og eiendomsoverdragelse skal skje i slike sammenhenger. Lokalbefolkningen opplever likevel at det nå er inngått en ny og varig avtale om feste i 198 år, som båndlegger 4,5 mål av Larvik kommunes viktigste utviklingsareal i tiden som kommer.
Jeg er opptatt av at offentlige eiendommer omsettes eller festes bort på en slik måte at enkeltaktører ikke foretrekkes uten at andre har kunnet melde sin interesse. Det er i tråd med oppskriften statsråden gav i sitt svar på mitt forrige spørsmål om saken. Nå opplever en at en verken får kjennskap til innholdet i avtalen, premisser for øvrige deler av arealet som er i direkte eller indirekte statlig eie.
Som statsråden selv gjorde rede for, har bror av en av stifterne i BSU vært i ledelsen i NSB eiendom. Etter det jeg har brakt på det rene etter søk i Brønnøysundregistrene tyder det på at den samme personen har vært styremedlem i BSU fra 2001. Når statsråden hevder at dette forholdet var ukjent for NSB i 2001-2002, synes det svært underlig, hvis det er riktig at vedkommende på det tidspunktet var styremedlem i BSU.
Siden det er stor grad av hemmelighold knyttet til det faktiske avtaleinnholdet, er det grunn til å frykte at utnyttelsen av de 4,5 målene som i dag er festet etter ny avtale inngått i 2008, kan knyttes sammen med fremtidig utvikling av det øvrige arealet i indre havn som er knyttet til direkte eller indirekte statlig eierskap. Særlig tatt i betraktning at den opprinnelige intensjonen var at hele arealet skulle omfattes, men at det ble stoppet av NSB-ledelsen i 2001.
Statsråden skriver i sitt forrige svar at NSB Eiendom/Rom Eiendom la vekt på at en avtale om utvikling av området skulle inngås med en aktør med lokal tilknytning og kompetanse. BSU er riktignok registrert med adresse i Larvik, men har utspring fra Sandefjord. BSU hadde ingen kompetanse eller historisk kompetanse på området ved avtaleinngåelsen fordi selskapet fortsatt var under stiftelse på dette tidspunkt.
Jeg antar at statsråden vil være enig i at langsiktige festeavtaler og salg av offentlig eiendom må sikres forsvarlig behandling.