Øyvind Vaksdal (FrP): Vil olje- og energiministeren bekrefte eller avkrefte om Regjeringen fortsatt forsøker å finne løsninger overfor ESA om et fremtidig industrikraftregime for kraftforedlende industri, og i tilfelle når man eventuelt kan forvente noe resultat av dette?
Begrunnelse
Våren 2005 vedtok Stortinget med stemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet å be Regjeringen å utrede i den hensikt å etablere et industrikraftregime for kraftforedlende industri.
De nåværende rød-grønne regjeringspartier gikk hardt ut i valgkampen sammen med LO og lovet uten forbehold at dersom de kom i regjering så skulle de sikre industrien et industrikraftregime med konkurransedyktige priser.
Nå to og et halvt år senere har ingenting skjedd. To olje- og energiministre har hevdet at det arbeides aktivt med saken, at arbeidet er krevende og at man trenger mer tid.
I Stortingets Europautvalg 4. desember orienterte utenriksministeren om et "pakkemøte" man hadde hatt med ESA, der aktuelle EØS-saker ble drøftet. Til tross for Regjeringens forsikringer om at det arbeides aktivt med industrikraftsaken, bekreftet utenriksministeren at denne saken ikke var oppe i samtalene med ESA.
I NRK Sogn og Fjordane 21. januar uttaler statssekretær i Olje- og energidepartementet Guri Størvold at regjeringen gir opp å skaffe norsk industri kraft til konkurransedyktige priser. Til tross for løftene fra valgkampen der Regjeringen lovet å skaffe norsk kraftkrevende industri billig kraft, sier hun ifølge NRK at de ikke greier å skaffe industrien billig energi etter at de langsiktige avtalene med staten går ut. "Det vi har fått veldig klar beskjed om fra EU er at det ikke er tillatt å subsidiere billig kraft til industrien, og det må vi forholde oss til", sier hun.
Disse signaler skaper nå stor usikkerhet innenfor kraftforedlende industri og tusenvis av arbeidsplasser kan stå i fare. Denne usikkerheten setter også tunge industriinvesteringer i Norge i fare.