Dagfinn Høybråten (KrF): Hvilken informasjonsutveksling/dialog har miljømyndighetene hatt med lokalbefolkningen i Vindafjord, Tysvær og Suldal i forbindelse med etablering og drift av Vats mottaksanlegg, og i hvilken grad har lokale innvendinger blitt vektlagt i beslutningsprosessene?
Begrunnelse
Vats mottaksanlegg i Vindafjord kommune, drevet av AF Decom AS, er bygget for mottak av utrangerte marine konstruksjoner for landdisponering, med hovedvekt på offshoreinstallasjoner blant annet fra Nordsjøen. Anlegget fikk utslippstillatelse fra SFT i juni 2005, og startet opp driften like etter. Etter oppstart har omfanget av virksomheten økt, og grensene for utslipp av blant annet kvikksølv har blitt overskredet. Bedriften har på denne bakgrunn vært nødt til å søke om revidert tillatelse etter forurensningsloven, og det har også vært søkt om utvidet driftstid med ønsker om døgnkontinuerlig drift.
Lokalbefolkningen i det berørte området er svært bekymret for nærmiljøet sitt. Saken berører kommunene Vindafjord, Tysvær og Suldal som alle deler samme fjordområde. Flere av naboene til mottaksanlegget klager på støy fra virksomheten, og er redd for forurensning av sjøen med miljøgifter inne i et trangt fjordsystem. Fjorden har gode bestander av fisk og krepsdyr. Det er også stor oppdrettsvirksomhet i fjorden. Naboene krever at det skal være 0-utslipp av tungmetaller og miljøgifter fra anlegget, og at det ikke gis tillatelse til døgnkontinuerlig drift med påfølgende støyproblemer ved anlegget. Dette er en sak hvor lokalbefolkningen og miljømyndighetene synes å ha svært forskjellig virkelighetsoppfatning, og hvor frontene står steilt mot hverandre.