Ulf Erik Knudsen (FrP): Vil statsråden følge opp Stortingets vedtak i Inns. S. nr. 185 (2006-2007) om fradrag for samvær i bidrag?
Begrunnelse
Det må forutsettes at Regjeringen følger opp Stortingets vedtak. Regjeringen er den utøvende makt, og det betyr at Regjeringen utfører Stortingets vedtak uten unødvendig forsinkelse eller opphold.
Det kan synes som om Regjeringen nå har stoppet (og endret) en fersk bidragsreform - som Stortinget vedtok i fjor.
Etter en årelang kamp ble det endelig flertall på Stortinget for regler som i større grad enn tidligere likestiller foreldrene etter samlivsbrudd. I behandlingen av St.meld. nr. 19 (2006-2007) fikk man vedtatt nye regler for beregning av barnebidrag hvor man blant annet tar hensyn til at også den som betaler bidrag har kostnader ved samvær med barna slik som mat, klær, leker, utstyr til fritidsaktiviteter, eget rom til barna osv. Dagens regler tar bare hensyn til bidragsmottakers kostnader.
En samlet stortingskomité skrev:
"Komiteen viser til at det var bred enighet både i høringsrunden og ved stortingsbehandlingen av bidragsreformen om prinsippet om at samvær skal ha betydning for bidragets størrelse. Samvær medfører utgifter for den bidragspliktige, og det nye regelverket legger vekt på at den bidragspliktige kan dekke disse utgiftene før bidraget fastsettes."
Regjeringen (ved Barne- og likestillingsdepartementet) mener tydeligvis at reformen er feil og har nå sendt ut på høring regler som strider Stortingets vedtak. Regjeringen vil at bidragsbetaler skal betale mer. Ifølge media vil dette ramme 40% av samværsfedre!
Nettavisen avslørte nylig at Barne- og likestillingsdepartementet allerede ved årsskiftet skulle ha kommet med forskrifter tilpasset de nye reglene. Tidligere barne- og likestillingsminster Karita Bekkemellem uttaler:
"Jeg er både fryktelig sint, lei meg og skuffet. Departementets behandling av de nye bidragsreglene er ufattelig."
Og videre:
"De nye bidragreglene ble til etter en langvarig og nøysommelig prosess. Det å ha rettferdige bidragsregler som oppfordrer til samvær og som fremmer likestilling, er en enormt komplisert og viktig oppgave. Bidragsreglene griper rett inn i en av de største utfordringene vi risikerer å møte i våre liv, nemlig forholdet til våre barn etter en skilsmisse eller samlivsbrudd"
Det er lett å bli overrasket og skuffet over at Regjeringen har gjort vesentlige endringer som utelukkende går i disfavør av bidragsbetalere og som spenner ben under et mer rettferdig system. I forslaget som departementet sendte ut nylig er det mindre enn 10 prosent av alle samværsforeldre som vil få bokostnader inkludert i regnestykket og altså redusert barnebidrag.