Åse Michaelsen (FrP): Representanter fra den rød-grønne regjeringen har flere ganger antydet at forskere som er uenig med FNs klimapanel, er kjøpt og betalt. Dette er en alvorlig anklage som innebærer at norske forskere/professorer i realiteten beskyldes for å være korrupte. Et slikt rykte er ikke norsk høyere utdanning tjent med.
Er statsråden enig med sine regjeringskollegaer i at forskere som er kritisk til FNs klimapanel må ansees å være kjøpt og betalt, og hvordan bør i så fall akademia/forskningsmiljøene forholde seg til disse personene?
Begrunnelse
I sin tale til SVs landsmøte 2007 harselerte partileder Kristin Halvorsen med forskere som er kritisk til FNs klimapanel, og avviste deres arbeid med begrunnelsen at de fikk støtte fra ExxonMobil (eller andre selskap som SV ikke hadde fått kjennskap til ennå). Statsministeren brukte tilsvarende retorikk i en debatt på Tabloid 24. april 2007.
I klimadebatten på Stortinget 4. mars 2008 så vel som i en kronikk i Aftenposten samme dag, påpekte SVs Inga Marte Thorkildsen at mange kritiske forskere er kjøpt og betalt av amerikanske oljeselskaper.
Dette er en grov påstand. I realiteten hevder man at slike forskere lar seg korrumpere, og at deres forskning ikke skal tas alvorlig. Dersom Regjeringens medlemmer faktisk mener dette, så burde den naturlige reaksjon være umiddelbart å fjerne slike korrupte personer fra norske universitet og høgskoler. Kongeriket Norge kan ikke være bekjent av at den oppvoksende generasjon undervises av korrupte fagfolk som lar sine forskningsresultat påvirkes av økonomisk egeninteresse.
Derimot håper jeg at statsråden i sitt svar vil legge vekt på viktigheten med kritisk forskning, også når man går imot det politisk korrekte. Ved å stille kritiske spørsmål ved etablerte sannheter, driver man forskning framover og gir ny innsikt. Sågar må forskning som finansieres av bedrifter med økonomisk interesse av en bestemt konklusjon vurderes seriøst, skjønt gjerne med et spesielt kritisk blikk.
Jeg mener vi bør være stolt av å ha professorer og akademikere som våger å stille spørsmål. Det må være kvaliteten på deres argumenter og vitenskapelige arbeid som legges til grunn når man skal vurdere/bevise hvem som har rett, ikke om det passer med et politisk synspunkt, slik ovennevnte politiske uttalelser bærer preg av.