Morten Høglund (FrP): I Regjeringens Kina-strategi erkjennes det at Kinas vekst har etablert landet som verdens stormakt etter USA. Kinas nye rolle både regionalt og globalt representerer utfordringer for Norge og våre allierte i sikkerhetspolitiske spørsmål.
Hvordan ser utenriksministeren på behovet for å opprette en stilling som militærattache ved den norske ambassaden i Beijing?
Begrunnelse
Regjeringen har i sin Kina-strategi lagt opp til en styrking av ambassaden i Beijing på områdene miljø/bistand og handel/økonomi samt etablering av et nytt generalkonsulat i Guangzhou. Det sies imidlertid ingenting om behovet for å styrke ambassadens sikkerhetspolitiske og militærfaglige kompetanse.
Kina er blitt en viktig bidragsyter til FNs fredsbevarende operasjoner og viser i stadig større grad interesse for samarbeid rundt konsepter og prosedyrer knyttet til internasjonale operasjoner.
Shanghai Cooperation Organization (SCO) er en mellomstatlig organisasjon dannet 14. juni 2001 av Kirgisistan, Kasakhstan, Usbekistan, Tadsjikistan, Russland og Kina. Hovedoppgaven til SCO er å skape regional sikkerhet, med fokus på kampen mot terrorisme, separatisme og ekstremisme. Mange har sett SCO som en motvekt mot NATO og USAs innflytelse i Sentral-Asia, og det kan blant annet nevnes at Iran har observatørstatus i organisasjonen.
People's Liberation Army (PLA) spiller en sentral rolle i Kinas politiske beslutningsstruktur og er en viktig premissleverandør i utviklingen av landets tenkning rundt eventuell bruk av militærmakt, både regionalt og globalt.
Flere land har allerede innsett dette og styrket sine ambassader i Beijing med militærfaglig kompetanse. Dette gjelder blant annet både Sverige og Finland.