Elisabeth Røbekk Nørve (H): Undertegnede stilte 27. mars d.å. landbruks- og matministeren spørsmål blant annet om hva Regjeringen vil gjøre for å bedre tilgangen på reinsdyrkjøtt i Norge. Jeg kan ikke se at landbruks- og matministeren i brev av 7. april d.å. ga svar på hva han vil gjøre for å bedre tilgangen på reinsdyrkjøtt.
Hva vil landbruks- og matministeren gjøre for å sørge for at bedriftene får god nok tilgang på reinsdyrkjøtt?
Begrunnelse
Som undertegnede viste til i spørsmål av 27. mars, er det en mangel på råvaretilgang av reinsdyrkjøtt i det norske markedet. Dette har skapt store problemer for mindre bedrifter i hele Norge. Blant annet opplever firmaer som H. Mydland AS i Troms, H.O. Grindheim AS i Hordaland og Smedstuen Gård AS i Akershus mangel på reinkjøtt. Av rundskriv 03/07 fra Statens landbruksforvaltning fremgår det at fremlagt tallmateriale viser en underdekning i markedet på ca. 200 tonn reinkjøtt i forhold til forrige sesong. Protokoll av 17. desember 2007 fra Reindriftens importutvalg viser at KLF opplever underdekning av reinsdyrkjøtt, og at de har fått klare signaler fra restaurantene om at de begynner å ta reinkjøtt ut av menyen.
Det fremgår av landbruks- og matministerens brev av 7. april 2008 at det er problemer med et for høyt reintall i deler av Finnmark og at det for å redusere antallet rein er nødvendig å øke slaktingen. Det fremgår videre at slakteuttaket har økt med 57 pst, dersom gjennomsnittlig slakteuttak per år for periodene 2001-2003 og 2004-2007 sammenlignes. Det fremheves også at slakting har medført at den samlede tilgangen på reinkjøtt i det norske markedet er like stor eller større i dag enn det var i 2003.
Å importere reinkjøtt med de ordinære tollsatsene er i praksis ikke et reelt alternativ, pga. kostnadene det innebærer.
For bedrifter og restauranter som ønsker å satse på dette nisjeproduktet er det til liten hjelp at tilgangen på reinkjøtt holdes på 2003-nivå.
Behovet til disse bedriftene, og de arbeidsplassene det representerer, betyr at det bør gås nærmere inn på spørsmålet om hvilke rammevilkår og muligheter til råstofftilgang disse bedriftene og restaurantene lever med.