Ketil Solvik-Olsen (FrP): Regjeringen forsøker å fremstå svært offensiv på de fleste teknologiområder i energibransjen. Det er "gull" og "månelandinger" innen bioenergi, småkraft, landvind, havvind og CO2-fri gasskraft. De fleste målsettinger settes påfallende langt frem i tid, men målsettingen om 3 TWH vindkraft skal innfris allerede i 2010. Med nær 2/3 av målet urealisert gjenstår mye. Noe av arbeidet som nå igangsettes preges av kortsiktighet og hastverk.
Mener statsråden det er fornuftig å innfri en målsetning "koste hva det koste vil?"
Begrunnelse
Flere i kraftbransjen frykter at streben etter å nå målet om 3 TWH vindkraft i 2010 resulterer i enorme pengestøtter til enkelte prosjekter i løpet av noen få år, og deretter en pengetørke når målet er innfridd. En slik tilnærming kan medføre at samfunnet suboptimaliserer investeringene basert på å nå politiske mål i 2010 fremfor å legge til grunn langsiktige energi- og samfunnsmessige kriterier.
Stortinget har i lang tid hatt en målsetting om å realisere 3 TWH vindkraft innen 2010. Målsettingen har vært bekreftet av både denne og forrige regjering. Problemstillingen er ikke politiske målsettinger i seg selv, men mangelen på troverdige og tilstrekkelige virkemidler til å nå målene.
Under den rød-grønne regjeringen har vindkraftbransjen vært eksponert for tre ulike støtteregimer. Først ble den lovet grønne sertifikater, deretter en feed-in støtte på 8 øre/kwh, og nå en forbedret investeringsstøtte.
På NORWEAs årsmøte 7. april var vindkraftbransjen tydelig på at det er urealistisk å produsere 3 TWH i 2010. Regjeringen har derimot "presisert" målet til å være 3 TWH vindkraft kontraktsfestet i ENOVA innen 2010. PÅ nevnte årsmøte kom det også tydelig frem at dagens finansieringsnivå til ENOVA langt fra er tilstrekkelig til å realisere Regjeringens ønskede mengder vindkraft.
Enova publiserte sine nye retningslinjer for støtte til vindkraft 21.04.08. Målsettingen er å realisere målet om 3 TWH vindkraft innen 2010.
I DN 22.04.08 lover ENOVA å nå målet om en tredobling av vindkraft innen 2010 - koste hva det koste vil.
Mye tyder på at Regjeringens tilnærming kan bli svært dyr. Øyvind Isachsen i NORWEA påpeker i DN 22.04.08 at pengene som er satt av til nå knapt rekker til 130 MW vindkraft. I tillegg er det kjent at kun tre vindkraftprosjekter foreløpig er kvalifisert til å konkurrere om midlene fra ENOVA.
I et helhetlig energipolitisk lys burde man bruke samfunnets ressurser på å realisere den beste helhetlige miksen av energiprosjekter, uavhengig av å kanalisere dem kun til en teknologi, slik ENOVA indikerer at man kan gjøre når Vindkraftmålet skal innfries "koste hva det koste vil". I tillegg har vindkraftbransjen god grunn til å bekymre seg for rammevilkår etter 2010, dersom ENOVA svir av alle sine vindkraftkroner på få år.