Tord Lien (FrP): Under behandlingen av Forvaltningsplanen for havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen la opposisjonspartiene frem et forslag om å utrede et permanent samarbeidsorgan der OLF og Fiskarlaget sammen med forvaltningen og andre i fellesskap skulle komme frem til når og hvor det var formålstjenlig å gjennomføre seismikkskyting.
I lys av det skyhøye konfliktnivået Regjeringens seismikkskyting i Nordland VII har medført de siste to årene, vil Regjeringen revurdere sitt standpunkt om etablering av et slikt samarbeidsråd?
Begrunnelse
Regjeringen la i forvaltningsplanen (St. meld. nr. 8 (2005-2006)) opp til at all seismikkinnhenting i Nordland VII og Troms II skulle finne sted i statlig regi. En viktig del av argumentasjonen bak dette vedtaket var at konfliktnivået ville være lavere enn dersom oljeselskapene skulle være ansvarlig for skytingen. I meldingen står det også følgende: "6.2.1 Innledning: Helt fra starten av petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen for om lag 40 år siden har myndighetene vektlagt at virksomheten skal drives i sameksistens med andre næringer, spesielt fiskeriene. Dette har lagt grunnlaget for verdiskaping basert på både de verdifulle olje- og gassressursene og de rike fiskeressursene. Det omfattende systemet med konsekvensutredninger i alle faser av petroleumsvirksomheten og forbud mot gitte operasjoner som leteboring og seismikk i viktige perioder av året for fiskeriene, er viktige elementer i den sameksistensmodellen som legges til grunn for petroleumsvirksomheten." Videre: "6.2.2 Dersom fisk under vandring til gytefeltene eller under selve gytingen blir eksponert for denne typen støy, kan virkningene påvirke gytesuksessen. Fisken kan komme til å bruke mer energi på gytevandringen,og selve gytingen kan bli mer eller mindre forskjøvet i tid og rom. For å unngå slike effekter er det derfor innført tidsbegrensninger for seismisk aktivitet i områder med viktige gyteplasser og i områder der det foregår gytevandringer." Det kan være grunn til å peke på at seismikkarbeidet som er gjort på Nordland VII ikke akkurat har vært preget av lavt konfliktnivå. Jeg viser for eksempel til Dagbladet 30. april hvor regjeringspartiet SVs petroleumspolitiske talskvinne, Inga Marte Thorkildsen uttaler: "Partiet er i gang med å bygge et nettverk for å stanse ethvert forsøk på petroleumsvirksomhet i områdene Nordland VII og i Troms II." Dette kan indikere at Regjeringens strategi om å la staten gjennomføre den seismiske aktiviteten i havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen har ført til et lavere konfliktnivå enn om oljenæringen hadde skullet gjøre det, snarere tvert imot.