Elisabeth Vik Aspaker (H): Samfunns- og arbeidsmarkedsutviklingen på Svalbard gjør at stadig flere mennesker velger å leve en større del av livet sitt på øygruppen. Det setter nye krav til det offentlige tjenestetilbudet, og det er klare forventninger om at også helsetjenestetilbudet vies oppmerksomhet i den kommende Svalbardmeldingen.
Vil statsråden ta initiativ til at befolkningen på Svalbard i fremtiden skal kunne få sitt fastlegetilbud i Longyearbyen, og ser statsråden at det er behov for et utvidet helsesøster- og jordmortilbud?
Begrunnelse
Innbyggertallet på Svalbard er pr. 25.april kommet opp i 2127 og antall barn øker stadig. Arbeidet med en ny Svalbardmelding aktualiserer en fornyet gjennomgang av organiseringen av helsetjenestene. Det er forståelig at befolkningen på Svalbard fortsetter å sette spørsmålstegn ved begrunnelsen og ikke ser det hensiktsmessige i at man tvinges til å være tilknyttet en fastlege på fastlandet som mottar offentlig tilskudd, uten at man i praksis har mulighet til å oppsøke vedkommende annet enn i ferier. Videre stilles det nå spørsmål ved dimensjoneringen av helsesøster- og jordmorressurs ved Longyearbyen sykehus. Disse tjenestene synes å ha sakket klart akterut sammenlignet med folketallsutviklingen generelt og antall fødte og ufødte barn spesielt. Gravide kan ikke planlegge fødsel i Longyearbyen, og reisetiden til nærmeste sykehus på fastlandet for fødende er lang. Samlet jordmor/helsesøsterressurs har siste ti år vært en stilling. Dette virker urimelig når statistikken viser flere gravide, og når man vet at det bare de siste fire årene er blitt 400 flere innbyggere. Antall barn som skal ha oppfølging i form av vaksineprogrammer og skolehelsetjeneste nærmer seg 350.